REGIO - Provincie strijdt verder tegen wateroverlast. Nieuwe teelttechnieken tegen erosie

C21

REGIO - Provincie strijdt verder tegen wateroverlast. Nieuwe teelttechnieken tegen erosie

Editiepajot_ingezonden_logo_vlaams_brabant

Op 22 juni kunnen landbouwers deelnemen aan een demonstratie van nieuwe technieken om erosie op hun akkers te bestrijden. Door de overvloedige neerslag van de afgelopen weken kende onze regio opnieuw problemen met water- en modderoverlast. De provincie zet al jaren in op de bestrijding van deze problematiek met de aanleg van overstromingsgebieden, bufferbekkens en maatregelen tegen erosie.

 

Maaien van oevers heeft vertraging

Vanaf 15 juni maait de provincie de beddingen van de oevers van haar beken.

‘Onze aannemers staan klaar om met de maaiwerken te beginnen. Maar ze kunnen dit werk pas opknappen als het waterpeil gezakt is. En het waterpeil zakt maar traag omdat er nog niet gemaaid is. Maar we volgen de evolutie van de waterpeilen in de beken en van de oevers van nabij op en beginnen te maaien zodra het waterpeil gezakt is en de oevers voldoende droog om de machines te dragen’, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

 

Erosie tegengaan in strijd tegen water- en modderoverlast

Voorjaarregens brengen veel erosie door het uitspoelen van de akkers mee omdat de landbouwgewassen nog heel klein zijn en de bodem onvoldoende bedekken.
Aangepaste teelttechnieken en kleinschalige erosiebestrijdingsmaatregelen verminderen het afstromen van water en modder van de onverharde oppervlakten. Daarvoor werkt de provincie Vlaams-Brabant samen met de landbouwers en de gemeentebesturen.

 

De provinciale erosiecoördinatoren hebben in heel wat gemeenten maatregelen uitgewerkt om de kans op modderoverlast te verminderen. Momenteel werken 32 gemeenten samen met een provinciale erosiecoördinator. Het gaat om Aarschot, Asse, Beersel, Bever, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Kortenberg, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Lubbeek, Meise, Merchtem, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Tienen, Wemmel, Wezembeek-Oppem en Zoutleeuw.

Ook in 14 andere gemeenten zijn erosiecoördinatoren aan de slag. Het gaat om Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boutersem, Geetbets, Herent, Hoegaarden, Huldenberg, Landen, Leuven, Linter, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren en Tielt-Winge.

 

Provincie zet landbouwers op weg in erosie-beperkende technieken

Sinds dit jaar moeten landbouwers rekening houden met nieuwe randvoorwaarden over erosie op percelen met een hoge en zeer hoge erosiegevoeligheid.

Het aanleggen van drempels tussen aardappelruggen, niet-kerende bodembewerking en strip-till bij suikerbieten en maïs zijn geschikte technieken om het afspoelen van grond tijdens een regenbui te voorkomen.

‘We hebben al enkele jaren drie proefvelden in Vollezele waar we vergelijkende proeven uitvoeren met technieken om erosie te beperken’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. ‘Deze nieuwe technieken en de resultaten ervan worden tijdens het bezoek aan de proefvelden toegelicht op 22 juni. Ook de gebruikte machines worden gedemonstreerd’.

 

Programma: www.vlaamsbrabant.be/infomoment-erosiebestrijding

 

2 miljoen euro per jaar tegen wateroverlast

Vlaams-Brabant is zeer dicht bebouwd en daardoor bijzonder kwetsbaar en gevoelig voor overstromingen.

‘Daarom is de bestrijding van wateroverlast voor ons een hoge prioriteit’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw en waterlopen. ‘Om de kans op overstromingen en wateroverlast te verminderen, investeren we jaarlijks zo’n 2 miljoen euro in gecontroleerde overstromingsgebieden. Een aantal daarvan hebben we in de voorbije jaren gebouwd, andere zijn op dit ogenblik in uitvoering of worden binnenkort aangelegd’.

 

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/erosiebestrijding

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2016
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 apr 2024
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024

archief