Voortaan zijn 13 musea in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant met museumPASSmusées voor 50 euro een jaar lang onbeperkt toegankelijk

C21

Voortaan zijn 13 musea in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant met museumPASSmusées voor 50 euro een jaar lang onbeperkt toegankelijk

Cdn
De allereerste museumPASSmusées werd overhandigd aan Koning Filip. Foto Ingezonden
 

 1 pas, 120 musea, 50 euro. Vanaf vandaag is de nieuwe museumPASSmusées verkrijgbaar voor het grote publiek. De allereerste museumPASSmusées werd deze namiddag plechtig overhandigd aan Koning Filip. Met de museumpas krijg je een jaar lang en zo vaak je wil toegang tot 120 musea verspreid over het hele land*. In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant zijn 13 musea met de museumpas toegankelijk. De museumPASSmusées moet zorgen voor een aanzienlijke stijging van het aantal museumbezoekers en moet 12 miljoen euro extra inkomsten op 5 jaar tijd genereren. De museumpas is verkrijgbaar via www.museumpassmusees.be en via de deelnemende musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

*Hier vindt u de lijst van alle deelnemende musea.

Slechts een minderheid van de Belgen bezoekt regelmatig een museum. museumPASSmusées wil de drempel verlagen door het toegankelijker maken van musea aan een zeer voordelige prijs. Niet enkel de permanente collecties, maar ook tijdelijke expo’s waaronder ‘De Arenbergs’ in M-Museum Leuven zijn toegankelijk met de museumpas.

Ten slotte wordt de museumpas voor mensen in armoede aan een sterk verlaagde prijs van 10 euro aangebodenVanaf vandaag is museumPASSmusées voor alle Belgen verkrijgbaar via de deelnemende musea en www.museumpassmusees.be.

Meer middelen voor 120 musea

Dat het initiatief een breed draagvlak heeft in de museumsector blijkt uit het enthousiasme waarmee inmiddels 120 musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel deelnemen aan het project. Omdat de inkomsten van museumPASSmusées rechtstreeks naar de musea gaan, zal dit de sector een financiële boost geven.

Het is onze ambitie om over een periode van 5 jaar 500.000 museumpassen te verkopen wat goed is voor 5 miljoen museumbezoeken. Op lange termijn willen we dat 1 op 4 museumbezoekers dat doet met museumPASSmusées. We verwachten hiermee over een periode van 5 jaar 12 miljoen euro extra opbrengst te genereren voor de Belgische museumsector”, aldus Julie Van der heyden, directeur van museumPASSmusées.

Gemeenschapsoverschrijdend project

Voor dit project trekken musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel samen aan de kar. Dat is uniek voor België. De plechtige overhandiging van de eerste museumPASSmusées aan Koning Filip symboliseert deze unieke gemeenschapsoverschrijdende samenwerking.

De museumpas wil zowel mensen aantrekken die regelmatig een museum bezoeken als mensen die dat zelden doen. Vaak weet men niet hoeveel en welke musea ons land telt of wat men precies mag verwachten van een museum of tijdelijke expo. Dikwijls zien mensen ook op tegen een urenlang bezoek aan een museum omdat men met het inkomticket slechts één keer toegang heeft.

Met museumPASSmusées maakt het echter niet uit of men kiest voor een kort of een lang bezoek. Men kan immers gelijk wanneer en zo vaak men wil terugkomen. Zo kunnen jong en oud met de museumpas voortaan optimaal genieten van het ontdekken en beleven van kunst, geschiedenis, erfgoed en wetenschap in onze Belgische musea”, besluit Julie Van der heyden.

Nieuwe directeur museumPASSmusées

Julie Van der heyden is sinds september de nieuwe directeur van museumPASSmusées. Voordien werkte ze gedurende 16 jaar in de FMCG (Fast Moving Consumer Goods) sector met strategische marketing en data-analyse als hoofdexpertise. Vanuit haar passie voor cultuur behaalde Van der heyden recent een Bachelor Beeldverhaal in LUCA School of Arts. Als nieuwe directeur van museumPASSmusées is Julie Van der heyden verantwoordelijk voor het strategisch en dagdagelijks beleid. Julie Van der heyden is beschikbaar voor meer toelichting over de ambities voor de verdere uitbouw van museumPASSmusées. Indien u interesse heeft voor een interview kan u contact opnemen met Karin Struys via mail naar karin@upr-corporate.be of gsm 0499 03 57 22.

Ondersteuning

Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur en  Alda Greoli, Minister van Cultuur van de Waals-Brusselse Federatie, ondersteunen de lancering van museumPASSmusées met een bijdrage van €40.000 in het kader van het Cultureel Samenwerkingsakkoord tussen de Franse en de Vlaamse Gemeenschap.

“In Nederland bestaat de Museumkaart al ruim dertig jaar, meer dan een miljoen gebruikers genieten ervan. In België hopen we natuurlijk ook op een groot succes. Dat zoveel musea in heel België meedoen maakt de Museumpas bijzonder aantrekkelijk en nodigt iedereen uit om kunst en cultuur overal in ons land te herontdekken”, aldus Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur.

“Het opzet van de pas is tweeledig: enerzijds de zichtbaarheid van onze instellingen verhogen en anderzijds de drempel tot cultuur verlagen. Het initiatief, genomen door de hele Belgische museumsector, getuigt niet enkel van een constructieve dynamiek, maar ook van hun voortdurende zorg om toegang tot ons erfgoed te vergemakkelijken”, aldus Alda Greoli, Minister van Cultuur van de Waals-Brusselse Federatie.

Staatssecretaris Zuhal Demir, bevoegd voor de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI), ondersteunt de lancering van de museumPASSmusées met een bijdrage van 10.000 euro: "Ik hoop echt dat het initiatief meer mensen zal aanzetten om een museum te bezoeken. Daarom dat ik het ook heel belangrijk vind dat er een verlaagd tarief is voor mensen die het minder breed hebben. Net als de bevoegde ministers van de deelstaten wens ik dit ambitieuze project een duw in de rug te geven."

 

Lijst 13 deelnemende musea in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant

  • Apotheekmuseum (Maaseik, Limburg)
  • FeliXart Museum (Drogenbos, Vlaams-Brabant)
  • Gallo-Romeins Museum (Tongeren, Limburg)
  • Het Stadsmus (Hasselt, Limburg)
  • Jenevermuseum (Hasselt, Limburg)
  • Kerkschatten van Sint-Catharina (Maaseik, Limburg)
  • M-Museum (Leuven, Vlaams-Brabant)
  • Modemuseum Hasselt (Hasselt, Limburg)         
  • PARCUM (Heverlee, Vlaams-Brabant)
  • Plantentuin Meise (Meise, Vlaams-Brabant)
  • Provinciaal Domein Bokrijk (Genk, Limburg)      
  • RAM - Regionaal Archeologisch Museum (Maaseik, Limburg)
  • Sportimonium (Hofstade - Zemst, Vlaams-Brabant)

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief