NINOVE - Restauratiewerken Liberale Kring

C21

NINOVE - Restauratiewerken Liberale Kring

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

Op 27 juni werd het officiële startmoment gegeven van de restauratiewerken aan de Liberale Kring in de Dreefstraat in Ninove. De stad geeft met dit project uiting aan een vernieuwend beleid op het vlak van monumentenzorg: ook merkwaardige gebouwen, die niet beschermd zijn maar belangrijke monumenten zijn voor de Ninovieters, krijgen het eerherstel dat ze verdienen.

 

Verleden

In 1872 werd in het huidige nummer 16 van de Dreefstraat, de ‘Ecole Moyenne Laïque’ opgericht door enkele radicaal-liberalen onder wie Edmond De Deyn. Het geld, nodig voor de aankoop van een bestaand gebouw, werd ingezameld via allerlei liberale verenigingen en studentengenootschappen in Vlaanderen.

In 1881 werd De ‘Ecole Moyenne Laïque’ overgenomen door de staat. De school telde 91 leerlingen. Kort nadien verhuisden? zij naar de lokalen er tegenover, ook een stadseigendom, waar net het bisschoppelijk college was vertrokken. De gebouwen van de oude ‘Ecole Moyenne Laïque’ werden omgevormd tot ‘De Liberale Kring’, een thuishaven voor liberale maatschappijen.

 

In 1921 werd in de gebouwen van de ‘Cercle Libéral’ de eerste officiële Rijksmiddelbare Meisjesschool’ opgericht, al in 1927 was het gebouw te klein. Eind 1928 had architect Birmant een ontwerp voor uitbreidingswerken klaar: er werden enkele huizen langs de kant van de Vestbarm onteigend en afgebroken. In de nieuwbouw werd voorzien in een gang, verstiaire, ‘licht te nemen langs de zijde van de bestaande speelplaats’, drie klassen boven en drie klassen beneden. De speelplaats werd geplaveid met ‘dalles de Gilly’. Het oude gebouw werd tegelijkertijd opgefrist.

 

Tijdens de oorlogsjaren werd de school volledig op stelten gezet.

 

De ‘Rijksmiddelbare Meisjesschool met Handel- en Latijnse Afdeling’ kende na de bevrijding een nieuwe start, zij bleef hier gevestigd tot eind de jaren ’70.

 

In 1980 nam de Ninoofse stadsbibliotheek haar intrek in de leeggekomen gebouwen van de middenschool in de Dreefstraat. Zij bleef hier tot de bouw van de nieuwe bib in 1994.

 

In 1992 richtte sloot het Ninoofs stadsbestuur een overeenkomst met de gemeente Liedekerke en werd in de Dreefstraat een filiaal opgericht van de Academie voor Beeldende Kunst van Liedekerke. In 2008 vond de academie voor beeldende kunst een nieuw onderkomen in het oud zwembad op de rechteroever. De oude liberale kring stond weer leeg.

 

Het gebouw was intussen vastgesteld als Bouwkundig Erfgoed.

 

Toekomst

Herbestemming van het gebouw blijkt moeilijk voor de stad. De oude liberale kring werd te koop aangeboden. Dank zij het advies van de stedelijke erfgoedraad zou de koper verplicht worden om de gevel te behouden bij een eventuele afbraak.

 

Intussen besliste de stad om het gebouw in handen van SOLvA te geven. De achterbouw en het sanitair blok worden afgebroken. De rest van het gebouw wordt volledig gerenoveerd. Op het gelijkvloers komen er twee kantoorruimtes en op de eerste verdieping wordt de balzaal terug in haar oude glorie hersteld. Daar zullen dan activiteiten kunnen plaatsvinden zoals tentoonstellingen, kamerconcerten en studiemomenten voor studenten. Er komt een opslagplaats in de kelder en achteraan het gebouw komt er een dienstlift en een personenlift. De achterbouw wordt dan toch niet vervangen door flats voor starters, zoals eerst gepland. De stad vindt het niet haar opdracht om te handelen als ontwikkelaar. Het is de bedoeling om na de afbraak van de gebouwen, de grond langs de Vestbarm op de markt aan te bieden als projectgrond.

 

De stad geeft met dit project uiting aan een vernieuwend beleid op het vlak van monumentenzorg: ook merkwaardige gebouwen, die niet beschermd zijn maar belangrijke monumenten zijn voor de Ninovieters, krijgen het eerherstel dat ze verdienen.

 

Meer info?

Henri Evenepoel, schepen voor patrimoniumbeheer, 054 31 32 29, henri.evenepoel@ninove.be

Dienst patrimonium, 054 31 77 10, patrimonium@ninove.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jun 2018
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief