NINOVE hijst Maria Magdalena op de sokkel

C21

NINOVE hijst Maria Magdalena op de sokkel

Editiepajot-logo-ninove

Tot enkele weken geleden prijkte voor het portaal van de parochiekerk van Meerbeke het beeld ‘De zorgdrager’ van Michel Janssens. Deze Roosdaalse kunstenaar stelde Peter Jacquemyn voor als volgende deelnemer aan ‘De Sokkel’, het mobiele kunstproject van de stad Ninove. Ook Peter Jacquemyn plaatst zijn beeld tegen de achtergrond van een kerk, en ook deze kunstenaar opteert voor een eerder figuratieve sculptuur: een meer dan twee meter hoge eiken ‘Maria Magdalena’ waakt de komende maanden over het buurthuis ‘Berdam’, de voormalige ‘Trezekenskerk’.

 

Peter Jacquemyn zocht de inspiratie in de evangelische figuur van Maria Magdalena. “Volgens de overlevering werd Maria Magdalena bij haar overlijden door zes engelen ten hemel getild. Dit tafereel was in de late middeleeuwen erg populair. Maar slechts weinig beeldengroepen overleefden de loop der eeuwen. Bij de meeste sculpturen verdwenen de engelen; hun armen braken, vaak bleef de centrale figuur met zes paar handen over. Dit heeft een bevreemdend effect: Maria Magdalena, alsof ze door twaalf handen betast wordt.” Volgens de kunstenaar zouden we ons kunnen voorstellen dat ook deze sculptuur oorspronkelijk deel uitmaakte van zo’n laat-middeleeuwse beeldengroep. “De meeste handen behoren duidelijk niet tot de figuur. Misschien zijn het restanten van de verdwenen sculpturen. Wat ontbreekt, stimuleert alvast de fantasie. De toeschouwer wordt uitgenodigd, welhaast geprovoceerd, om de verloren gegane beelden in gedachten te reconstrueren. Zo wordt de toeschouwer ongewild en onbewust een creatieve partner: iemand die het werk ‘meemaakt’. Een kunstwerk bekijken en beleven is een creatieve daad.”

 

Peter Jacquemyn is inmiddels reeds de achtste kunstenaar die een bijdrage aan ‘De Sokkel’ levert. Bij elke verhuis naar een nieuwe plek plaatst een andere kunstenaar een vers beeld op de sokkel. ‘De Sokkel’ zorgt voor een wisselwerking tussen de rust van het onbeweeglijke en de flexibiliteit van het mobiele. Jacquemyn (°1963) woont en werkt in Brussel. Hij is een veelzijdig kunstenaar, die beeldhouwt, sculpturen, schetsen en tekeningen maakt en ook muzikaal erg actief is. Als beeldhouwer bevrijdt hij met bijl en kettingzaag zijn expressionistische sculpturen uit het hout. Zijn concerten en performances zijn vaak spectaculair.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 aug 2020
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 10 mei 2021
Sam Herremans | 10 mei 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 05 mei 2021
Sam Herremans | 05 mei 2021
Sam Herremans | 29 apr 2021
Sam Herremans | 26 apr 2021

archief