NINOVE - Rondleidingen in de Abdijsite in Ninove op 8 januari

C21

NINOVE - Rondleidingen in de Abdijsite in Ninove op 8 januari

A_ninove_site_arch
Zicht op de opgraving van het gastenverblijf van de abdij. © SOLVA.
 

De terreinen voor de Abdijkerk te Ninove zullen in 2023 een metamorfose ondergaan. Archeologen van SOLVA onderzoeken sinds oktober in opdracht van Stad Ninove de ondergrond om zo meer te weten te komen over de geschiedenis van de norbertijnenabdij die er sinds de 12de eeuw gestaan heeft. De rondleidingen vinden plaats op zondag 8 januari tussen 13u-16u en duren ongeveer 30-40 min. De rondleidingen zijn gratis, en vooraf inschrijven is niet nodig. De rondleidingen starten aan de groene werfcontainers in de Kloosterweg (9400 Ninove).

 
Het onderzoek vormt een belangrijke aanvulling op de kennis van de abdij en van de stad Ninove. Op zondag 8 januari geven de archeologen duiding bij de opgravingen en worden enkele bijzondere vondsten gepresenteerd.
 
 
Het archeologisch onderzoek gebeurt in het kader van de geplande rioleringswerken en heraanleg van het Abdijplein. Deze werken hebben een grote impact op de ondergrond en eventuele archeologische resten die daarin bewaard zijn. Uit eerder historisch en archeologisch onderzoek is geweten dat er vanaf de tweede helft van de 12de eeuw een abdij op de locatie aanwezig is. Het huidige archeologische onderzoek levert al nieuwe informatie op over de oudste bouwfases van de abdij (romaanse en gotische fase) en over sporen die daaraan vooraf gaan.
 
Op een groot deel van het opgravingsvlak lag het imposante gastenkwartier van de abdij. Hoewel dit werd afgebroken aan het einde van de 18de eeuw, bleven in de ondergrond verschillende muur- en vloerresten bewaard. Daarnaast vonden de archeologen de rioleringen en een beerput van het gastenkwartier terug. Doordat men de riool ook gebruikte om afval in te dumpen, krijgen we een mooi inzicht in de materiële welstand van de gasten van het klooster.
 
Naast de restanten van de abdij zijn er ook sporen aangetroffen die nog ouder zijn. Deze wijzen er op dat de plaats reeds bewoond werd van in de volle middeleeuwen, nog voor er sprake was van de abdij. Verder onderzoek kan inzicht geven over hoe deze sporen te verbinden zijn met het ontstaan en de ontwikkeling van de Stad Ninove.
De rondleidingen vinden plaats op zondag 8 januari tussen 13u-16u en duren ongeveer 30-40 min.
De rondleidingen zijn gratis, en vooraf inschrijven is niet nodig.
De rondleidingen starten aan de groene werfcontainers in de Kloosterweg (9400 Ninove).
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jan 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 29 jan 2023

archief