NINOVE - N-VA Ninove vraagt vernietiging verhoging opvangkosten in gemeentescholen

C21

NINOVE - N-VA Ninove vraagt vernietiging verhoging opvangkosten in gemeentescholen

Karolienderoose_gemeenteraadslidninove_f__1_
Karolien
Stevenvandenberghe_voorzitterninove
Steven
 

Tijdens de jongste gemeenteraadszitting had N-VA gemeenteraadslid Karolien De Roose kritiek op de recente verhoging van allerhande gemeentelijke retributies. “Besparingen zien we bijna nooit passeren in de gemeenteraad en de voorbije maanden is het wel altijd een of andere retributie die de hoogte in gaat. De duurdere parkeerkaarten zijn al de revue gepasseerd en ook de tarieven van het busvervoer in de scholen werden al verhoogd”. Op de laatste gemeenteraad werd beslist om de huur van bijna alle buurthuizen en stadsgebouwen te verdubbelen. Daarnaast werd ook beslist om de kosten voor ochtend- en avondopvang in het stedelijk onderwijs te verhogen. Karolien De Roose “De werkende Vlaming die zijn kinderen naar de opvang moet sturen, is natuurlijk het slachtoffer. Voor één kind zal dit gemiddeld 150 euro per jaar kosten. Voor alleenstaanden met meerdere kinderen ligt de factuur nog hoger. De factuur wordt voor de zoveelste keer naar de Ninovieter gestuurd.”  Karolien De Roose merkte tijdens de gemeenteraad op dat de scholen deze tarieven al toepassen sinds 1 september, zonder dat het reglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad. Karolien De Roose “Alhoewel ik had aangekondigd klacht te zullen indienen bij de gouverneur en vernietiging te vragen omdat dergelijke retroactieve inwerkingtreding niet mogelijk is voor retributies, werd mijn suggestie om het reglement alsnog aan te passen niet gevolgd door de meerderheid”. 

 
Voorzitter N-VA Ninove Steven Vanden Berghe “Aan de ouders vragen om de verhoogde bijdragen voor ochtend- en avondopvang te betalen vooraleer dit werd goedgekeurd door de gemeenteraad en bekendgemaakt op de website van de stad, is een flagrante inbreuk op de Grondwet en het Decreet Lokaal Bestuur. Een overheid kan een retributie ten vroegste toepassen op nieuwe prestaties, nieuwe feiten of nieuwe gebeurtenissen vanaf de inwerkingtreding en bekendmaking van het nieuwe of gewijzigde reglement.”  Karolien De Roose en Steven Vanden Berghe zullen via het Agentschap Binnenlands Bestuur een klacht neerleggen bij de gouverneur en vernietiging vragen van het reglement.  
Voorzitter N-VA Ninove Steven Vanden Berghe vraagt dat in afwachting van de beslissing van de klacht van N-VA Ninove de scholen stoppen om de nieuwe hogere bedragen te vragen aan de ouders. De kans op een vernietiging van het reglement is heel reëel en dan zullen de onwettige retributies moeten worden terugbetaald aan de ouders. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 sep 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 27 nov 2023
Marc Colpaert | 25 nov 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 nov 2023

archief