GERAARDSBERGS draaiorgel Prince Carnival krijgt opknapbeurt

C21

GERAARDSBERGS draaiorgel Prince Carnival krijgt opknapbeurt

Dsc9899
Foto: © Jimmy Godaert
 

Prince Carnival, het imposante kermisorgel van de Geraardsbergse orgelbouwersfamilie Hooghuys, krijgt een onderhoudsbeurt. Het orgel werd in 1908 in de ateliers van de familie Hooghuys gemaakt.

Ooit stond het orgel op provinciaal domein De Gavers in de cafetaria. Na de aankoop door de stad verhuisde naar het toerismekantoor op de Markt. En nu staat het in de stedelijke muziekacademie.

Achter het indrukwekkende houten frontpaneel  zit een mechanisch huzarenstukje met als basis een aandrijfmechanisme, een blaasbalg,  instrumenten, orgelpijpen een systeem om de boeken te lezen. Zowel de voorzijde als de bediening van het orgel zijn aan een opknapbeurt toe.

Hiervoor is  vermaard orgelrestaurateur Johnny Verbeeck ingeschakeld. Verbeeck heeft al een eerste analyse gemaakt van wat er moet gebeuren aan de Prince Carnival. Johan Hellinckx, mede – organisator van het Geraardsbergse Hooghuysfestilval, heeft ondertussen al de handen uit de mouwen gestoken en enkele basisherstellingen uitgevoerd. Later zal Verbeeck voor de uiteindelijke afwerking zorgen. Maar na de opknapbeurt moet er ooit nog een ingrijpende restauratie volgen. Want het volstaat niet om het orgel te genezen, we moeten ook voorkomen dat het weer ziek wordt.

Volgens Hellinckx zal het instrument speelklaar zijn tegen 14 september als het jaarlijkse  Internationale Hooghuysfestival voor Draaiorgelspelers de stad weer klank en kleur geeft.

De leden van de Geraardsbergse Hooghuys Draaiorgel Kring hopen dat de huidige standplaats in de academie definitief wordt. Hier orgel staat er relatief goed, hoewel de ruimte te droog is voor het hout en de delicate mechaniek. Een luchtbevochtiger is zeker nodig.

De Prince Carnival is en blijft een complex instrument met een bijzondere klankkleur. Het instrument kan in elk geval een bijkomende toeristische troef vormen voor de stad. Die is nu al met een financiële bijdrage over de brug gekomen voor het onderhoud. De orgelvrienden hopen dat er ook een toelage komt voor de restauratie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 aug 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 29 nov 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief