Politie Geraardsbergen/Lierde verdeelt 20 000 folders in de strijd tegen ‘Online fraude’!

C21

Politie Geraardsbergen/Lierde verdeelt 20 000 folders in de strijd tegen ‘Online fraude’!

Online_fraude_met_enveloppe__1_
Alle inwoners van Geraardsbergen en Lierde krijgen een folder in de bus die een overzicht geeft van de meest voorkomende online oplichtingspraktijken.
 

In de strijd tegen cybercriminaliteit en online fraude is burgers informeren nog steeds één van de beste wapens. Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde trekt daarom volop de kaart van preventie en sensibilisatie.

Alle inwoners van Geraardsbergen en Lierde krijgen een folder in de bus die op een laagdrempelige manier en aan de hand van concrete voorbeelden een overzicht geeft van de meest voorkomende online oplichtingspraktijken.

Veel kans dat ook jij de nieuwe kleurrijke folder die politie Geraardsbergen/Lierde ontwierp, reeds in de bus kreeg. Met als titel ‘Laat je niet bij de neus nemen’ wil deze folder burgers vooral waarschuwen om heel alert te zijn én niet zomaar in te gaan op ‘te mooi om waar te zijn’ voorstellen die men ontvangt via mail, sms of telefoon. Termen als ‘phishing’, ‘smishing’ en ‘whaling’ passeren de revue en worden met een concreet voorbeeld uitgelegd. Verder krijgt de burger ook tips mee om zich beter te beschermen tegen dit soort fraude én een overzicht van de belangrijkste instanties waar je melding kan doen van verdachte of valse praktijken.

Niet enkel via sociale media

Dat politie Geraardsbergen/Lierde haar inwoners voortdurend wil verwittigen voor internetoplichting is niet nieuw. In 2020 stuurde de communicatiedienst ca. 3 waarschuwingsberichten per maand via haar sociale mediakanalen, louter in het kader van online fraude. Burgers alarmeren en informeren blijkt ook nodig als je de jaarcijfers bekijkt. Maar liefst 237 processen-verbaal voor ‘Cybercrime’ werden in 2020 opgesteld.

Korpschef Patrice De Mets licht toe: “Meer en meer verplaatst de criminaliteit zich van ‘offline’ naar ‘online’. Nog al te vaak lopen mensen in de val, meestal omdat ze te goedgelovig en onvoldoende geïnformeerd zijn. Via onze sociale media bereiken we reeds veel inwoners maar toch missen we een belangrijke doelgroep, de iets oudere generatie die niet meer volledig ‘mee’ is met het online gebeuren. Daarom onze keuze om deze keer via de klassieke weg – een folder in de bus – te werken”.

Opleidingsprogramma voor alle medewerkers van politie Geraardsbergen/Lierde

De verdeling van de folder is slechts een eerste stap in de aanpak van ‘cybercriminaliteit’, wat trouwens één van de 6 doelstellingen is die politie Geraardsbergen/Lierde heeft opgenomen in haar zonaal veiligheidsplan 2020 – 2025. Het project reikt veel verder, zowel intern als extern. Zo zullen alle medewerkers (eerste- én tweedelijns) binnen het korps een basisopleiding ‘Cybercrime’ krijgen en de leden van de lokale recherchedienst een gespecialiseerde opleiding. “Cybercrime is mainstream geworden maar niet elke politie-inspecteur heeft de kennis van een informaticus. Daarom is het noodzakelijk om te investeren in extra opleiding én digitale ondersteuning. Voor onze medewerkers is het vooral belangrijk om te weten welke vragen ze moeten stellen bij cybercrime aangiftes, hoe ze snel kunnen handelen om meer financieel nadeel te voorkomen en sporen veilig te kunnen stellen.” zegt de korpschef.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2021
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 17 sep 2021
Jimmy GODAERT | 17 sep 2021
Jimmy GODAERT | 17 sep 2021
Jimmy GODAERT | 13 sep 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 08 sep 2021

archief