GERAARDSBERGEN - Fietscampagne vzw en Rebus vzw: herstart van de maandelijkse Critical Mass

C21

GERAARDSBERGEN - Fietscampagne vzw en Rebus vzw: herstart van de maandelijkse Critical Mass

Image3
ingezonden
 

Met de start van de scholen voor de deur, herneemt Critical Mass ook in Geraardsbergen: maandelijks op de laatste vrijdag van de maand komen fietsers samen om per fiets door het stadscentrum van Geraardsbergen te rijden en op die manier aandacht te vragen voor veilig fietsverkeer.

 

Zopas werd de invoering van de fietszone in het stadscentrum van Geraardsbergen aangekondigd (Het Nieuwsblad, 25/08/2021) Het is een belangrijke stap voor de fietsmobiliteit in en rond de stad, waar de collectieve fietsbeweging van verenigingen en burgers allang op aanstuurde.
Fietsstraten zorgen voor meer veiligheid en comfort voor fietsers jong en oud. In alle straten blijven ook de auto’s welkom; ze mogen de fietsers echter niet voorbijsteken en max 30km/u rijden.

Door het concept van de fietsstraat waarin de fietser voorrang krijgt, wordt het autoverkeer ook veiliger voor iedere weggebruiker.

 

De invoering van de fietszone volgt op het uitgeschreven fietsmobiliteitsplan, dat bij het begin van de zomer werd bekend gemaakt. Dankzij schepen van Mobiliteit, Fernand Van Trimpont, en zijn dienst Mobiliteit is die evolutie naar veiliger fietsverkeer mogelijk gemaakt.

 

Aanvullend op de fietszone is er nood aan meer degelijke fietsenstallingen in de stad, zoals we dat in andere steden met een fietszone zien. Dat kan best gebeuren op een autoparkeerplaats om de fiets nog meer als verplaatsingsmiddel te bevestigen (en geen plaats af te nemen van voetgangers); zie voorbeeld uit Kortrijk.

 

Er is nog een extra reden om verder in te zetten op veiliger fietsverkeer in en rond Geraardsbergen: met de werken aan de Wijngaardbrug, zal het autoverkeer in het stadscentrum heel moeilijk verlopen, zichzelf (nog meer) vastrijden en voor veel overlast zorgen. Het zal voor autorijders geen pretje zijn om de stad te doorkruisen. Het vastgelopen autoverkeer zal het ook voor fietsers en voetgangers minder veilig maken. Meer verplaatsingen per fiets en te voet kunnen het probleem ten gronde aanpakken.

 

Fietscampagne en Rebus sommen nog enkele tips en adviezen voor de Dienst Mobiliteit op, om fietsverkeer in en rond Geraardsbergen nog aangenamer en veiliger te maken:

  • Maak de Markt op zondagvoormiddag autovrij van 8u tot 12u tijdens de wekelijkse Rommelmarkt op zondag. Het is een ideaal moment om het gebruik van een autovrije zone uit te testen binnen een afgebakend tijdsbestek.
  • Ook een betere aanpak van foutparkeerders op de Markt is welkom: auto’s staan er vaak fout geparkeerd voor de ingang van de kerk. Dat geeft een slordige indruk en het zet niet aan om minder verplaatsingen per auto te doen; wel integendeel.
  • Werk in samenwerking met de scholen aan dropzones op fiets- of wandelafstand van de scholen, om zodoende het autoverkeer in het stadscentrum te verminderen; bv op De Reep zou dat mogelijk zijn (aan een toegangsweg en met een grote parking). Van daar kunnen leerlingen te voet of per fiets in groep begeleid worden naar de scholen in de stad.
  • Zet  verder in op autoloze fietsverbindingen tussen dorpen en het stadscentrum. Dat kan bv via het jaagpad, bestaande goede fietsverbindingen, (te verharden) buurtwegen en eenvak-wegen als fietsstraat. Fietscampagne vzw en Rebus vzw komen daarmee op voor een ononderbroken netwerk van vrijliggende fietspaden en fietsstraten tussen het centrum en de deelgemeenten en aangrenzende dorpen en steden.

Contact:

Fietscampagne vzw, Wim Schrever – 0475/86 19 08, wimschrever@gmail.com
Rebus vzw, Armand Matthijs – 0474/27 96 25, armand.matthijs@skynet.be 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 aug 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief