Wings of Memory herdenkt bemanning van gecrashte bommenwerper Lancaster II LL652 JI C MKII van het 514 RAF Sqd

C21

Wings of Memory herdenkt bemanning van gecrashte bommenwerper Lancaster II LL652 JI C MKII van het 514 RAF Sqd

_dsc7190
Wings of Memory herdenkt bemanning van ge crashte de bommenwerper
 

Wings of Memory, de Geraardsbergse vereniging die zich bezighoudt met luchtoorlogsgeschiedenis,  herdacht de crash van de bommenwerper  Lancaster II LL652 JI-C  MKII van het 514 RAF Sqd aan het oorlogsmonument gelegen in de Moenebroekstraat in Schendelbeke. Op deze herdenking was ook de 86 jarige Walter Van Den Berghe, die destijds getuige was van het neerstorten van het vliegtuig, aanwezig.

Er werd door de leden van WOM en Walter een bloemenhulde gebracht aan de bemanning van het gecrashte vliegtuig.

Relaas

In de macht van 27/28 mei 1944 vertrok een bommerwerpersformatie naar Alken, om het rangeerstation Rothe Erde te bombarderen. Aan de hand van de rapporten van de Britse bemanning blijkt dat Duitsers een rookgordijn aanlegden, dat soms de doelmarkeerders verduisterde. Toch werd dezemissie een succes. De spoorweglijnen, die bij een gelijkaardige raid twee nachten ervoor niet zo veel schade opgelopen hadden, werden nu volledig stukgeslagen. Tijdens het bombardement, dat van korte duur was, vielen ook bommen op de omringende voorstad Forst. 167 mensen vonden de dood.

Het 514 Squadron opereerde die periode vanuit de basis Waterbeach, en zette die nacht tien Lancaster II’s in. Eén van die tien werd bestuurd door een 28-jarige stevige Australiër uit Brisbane, Flight Lieutenant Lloyd Taylor. Hij was bevelhebber van de Lancaster 'JI-C' en haar zevenkoppige bemanning die uit vier Britten en drie Australiërs bestond.

De lancaster JI-C stortte brandend neer in de Moenebroekstraat te Schendelbeke (momenteel Natuurreservaat Moenebroek, beheerd door Natuurreservaten vzw).

Wat er gebeurde de uren en minuten voor de fatale crash op 28/5/1944 te Schendelbeke kon onmogelijk achterhaald worden.

Bemanning

De zevenkoppige bemanning bestond uit vier Britten en Drie Australiërs:

Flight Luitenant Lloyd Taylor-piloot (Brisbane Australie)

Sergeant Richard Gill-startschutter (Preston Lancashire)

Flying Officer Frederik Brearly (Brea) Hirugkoepelschutter (Lancashire)

Keith Thomas bommenrichter (Australle)

Prior Officer Stanley William Newman-radiotelegrafist (Australia)

Segeant James Frederick Vincent-nevigator (Londen)

Sergeant Alan Roderick boordmeccano (West-Upper-Mare Somerset)

Monument

Het monument werd ontworpen en vervaardigd door Stefan Delannoit. Het is een zeer origineel kunstwerk waarin een schroefnaaf van een Bristolmotor van de Lancaster JI-C werd verwerkt. Op een authentiek stuk hout van een van de schroefbladen hangt een plaatje met de namen van de slachtoffers.

De bemanning rust op de begraafplaats van Geraardsbergen. De twee schutters, Richard Gill en Frederick Hill, kregen een individueel graf. Zij bevonden zich immers in de achterste helft van het vliegtuig, terwijl de vijf anderen dicht bij elkaar, in het neusgedeelte zaten. Omdat de identificatie van het vijftal erg moeilijk was kregen die in Geraardsbergen een gemeenschappelijk graf.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 15 jul 2024
Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief