NINOVE- Ga eens naar de tentoonstelling van Willy Roggeman kijken

C21

NINOVE- Ga eens naar de tentoonstelling van Willy Roggeman kijken

20230204_150525
Foto Marc Colpaert
 
Willy Roggeman (°1934) werd in Ninove geboren. In den lijve is hij nooit echt uitgeweken. Zijn pen daarentegen is ver over de grenzen van het dagdagelijkse gegaan. Met een oeuvre van zo'n 120 werken mogen we hem misschien wel de grootste literaire reus van Ninove noemen.
 
Al bij zijn eerste stappen als schrijver kwam Roggeman in het centrum van de Vlaamse literatuur terecht. Met de goedkeuring van Louis-Paul Boon en Hugo Claus debuteerde hij halverwege de jaren vijftig als dichter in Tijd en Mens. Generatiegenoot Paul Snoek nam gedichten van hem op in Gard Sivik. In de jaren zeventig en tachtig werd hij een mentor voor Stefan Hertmans.
 
Schrijver onder meer
Roggeman is meer dan schrijver alleen.  Hij was ook jazzcriticus en leider van een eigen jazzensemble: het Willy Roggeman Jazz Lab. Minder bekend is dat Roggeman ook beeldend werk maakte. Met de puzzelstukjes uit het uitgebreide archief - dat werd ter beschikking gesteld door de Universiteitsbibliotheek Gent - wordt licht geworpen op de veelzijdigheid van deze Ninovieter.
 
Ontdekkingen op de tentoonstelling
Met tekst, beeld en geluid worden zowel gepubliceerde als nog onontdekte werken tentoongesteld. Zowel de literaire, muzikale als beeldende kant van Roggeman worden uitgelicht.
 
Tentoonstelling
 
Oud stadhuis (Oudstrijdersplein 6, Ninove)
Van 16 december 2022 tot en met 19 februari 2023 .
Open van maandag tot vrijdag tijdens de openingsurenvan de dienst cultuur.
Gratis toegang
 
Lezingen
 
15 februari  - 20 uur - 'Ninove in het werk van Willy Roggeman/Willy Roggeman in het archief van Ugent' - Gratis en vrije toegang.
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 feb 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief