Een Centrum voor Dagopvang in de Akkerwinde in Vollezele

C21

Een Centrum voor Dagopvang in de Akkerwinde in Vollezele

20240301_150400__kopie_
Dagopvang in de Akkerwinde.- Foto marc Colpaert
 
20240301_144352__kopie_
Tom Troch, Kurt Penninck en Carina Ricour.- Foto Marc Colpaert
 
20240301_150647__kopie_
De hoofdrolspelers achter het CDO.- Foto Marc Colpaert
 
De lokale besturen van Galmaarden en Herne en de Welzijnskoepel West-Brabant openden een centrum voor Dagopvang(CDO) in de Akkerwinde in de Steenstraat in Vollezele. De opening vond plaats op vrijdag 1 maart in CDO Akkerwinde. Tom Troch, coördinator regionale dienst gezinszorg van de Welzijnskoepel West-Brabant gaf een beknopte toelichting over het ontstaan, de werking en toekomst van de dagopvang. Ook de bevoegde schepenen, Kurt Penninck (Galmaarden) en Carina Ricour (Herne) mochten een woordje komen vertellen.
 
Een CDO? Wat en voor wie?
Een Centrum voor Dagopvang biedt overdag professionele opvang aan ouderen en zorgbehoevenden.  Het is geen rusthuis of kortverblijf, ’s avonds gaat men gewoon weer naar huis.  Wel kan een CDO de opvang en zorg tijdelijk overnemen van de mantelzorgers of thuisdiensten.  Het kan een oplossing zijn voor alleenwonende senioren die thuis niet elke dag professionele ondersteuning krijgen of nood hebben aan gezelschap. 
 
Concreet voorzien ze in een CDO: Verzorging op maat in huiselijke sfeer; ademruimte voor de mantelzorger; gezellige babbel met koffie en een koekje; een warme maaltijd voor een schappelijke prijs. Tom Troch, coördinator regionale dienst gezinszorg van de Welzijnskoepel West-Brabant gaf een beknopte toelichting over het ontstaan, de werking en toekomst van de dagopvang. "Het is de bedoeling dat de mensen hier even een leuke tijd beleven en dat de mantelzorger even ademruimte krijgt. Inwoners van Herne en Galmaarden kunnen hier terecht voor 3 euro per uur, een warme maaltijd kost 5 euro, andere mensen zijn ook welkom maar die betalen dan 4 euro per uur. Voorwaarde is wel dat de mensen nog thuis wonen dus mensen uit een rusthuis kunnen niet inschrijven. De eerste bezoekers worden verwacht op 12 maart en er kunnen 10 mensen per dag van deze opvang genieten, dit van 8 tot 17 uur. Wie interesse heeft kan terecht bij de bevoegde diensten in het gemeentehuis of kan bellen naar het nummer 0488/078916", aldus Tom. 

De bevoegde schepen Kurt Penninck (Galmaarden) vond de gemeenschappelijke ruimte in de Akkerwinde de geschikte plaats voor deze dagopvang. Mits enkele aanpassingen zoals het plaatsen van een glazen wand, een extra verwarming en een keuken. In uitzondelijke gevallen is het ook mogelijk dat mensen opgehaald worden. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief