Bouwgeschiedenis van de HALSE Sint-Martinusbasiliek te boek

C21

Bouwgeschiedenis van de HALSE Sint-Martinusbasiliek te boek

Editiepajot_halle_basiliek_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_franssens_foto_merckx
Auteur Marcel Franssens. (Foto(s Felix Merckx)

Marcel Franssens is de auteur van  “Bouwgeschiedenis van de Halse Sint-Martinusbasiliek”. Het is het resultaat van dertig jaar bouwhistorische begeleiding van het restauratiegebeuren van de basiliek, op basis van de uitgebreide literatuur over de basiliek, de Halse geschiedenis, de nationale en internationale geschiedschrijving over de evolutie van de gotische architectuur en vooral de nieuwe inzichten van de laatste decennia in Europa over de gotiek in de 14e eeuw, die meer en meer beschouwd wordt als een werkelijke Ars nova in de architectuur.

Verder komen de 19e-eeuws restauratiedossiers, een uitgebreide fotoverzameling en gesprekken met talrijke deskundigen en bezoeken aan verwante bouwwerken in binnen- en buitenland aan bod.
Marcel Franssens: “’Daarbij waren de wekelijkse werfvergaderingen en -bezoeken van onschatbare waarde omdat zij de minste onregelmatigheden blootlegden tot in de uiterste uithoeken van het gebouw. Geen bouwgeschiedenis kan als afgerond beschouwd worden als die niet tot een logische verklaring ervan leidt. Voor de basiliek van Halle mogen hiermee de hoofdlijnen en ook talloze specifieke aspecten van geschiedenis en duiding van de basiliek voortaan als verworven beschouwd worden. Daarbij horen de oudst gedateerde toepassingen van de blauwe steen van Henegouwen, de inspiratiebronnen voor de originele koorkranskapellen en voor het dubbelhoog triforium, de rijke buitenversiering die de aanzet vormde voor de daarop volgende reeks van Brabantse bouwwerken, de systematische toepassing van kapiteelloze, geprofileerde pijlers over de verschillende bouwfasen, en de gelijktijdige toepassing van uiteenlopende stijlen, de zingeving van de enorme bolbekroning van de doopkapel, de vergeten crypte onder de O.-L.-Vrouwkapel en de waterput onder de thesaurie, de complexe opbouw van de enorme toren die evolueert van vluchtburg over een belfortfunctie tot een klokken- en beiaardtoren”.
Wat vooral verrast, is het feit dat de basiliek nog in zeer hoge mate haar authenticiteit heeft bewaard na al die eeuwen. Authenticiteit wordt hierbij omschreven als de mate waarin het gebouw en zijn onderdelen nog een getrouwe weerspiegeling zijn van wat de bouwers ervan destijds verwezenlijkten.
Het Brabants karakter van de kerk als geheel is bevestigd maar tegelijkertijd zijn een aantal internationale connecties aan te wijzen voor specifieke bouwdelen terwijl nog het meest opvalt dat de opeenvolgende bouwmeesters steeds het reeds bestaande werk als uitgangspunt namen voor verdere uitbreidingen. Zo kwam een harmonisch geheel tot stand dat precies daarin toch een uniek meesterwerk is geworden dat meer en meer in Europa wordt gewaardeerd.
Het boek omvat talrijke illustraties en met name van al die verborgen hoekjes waar de bezoeker jammer genoeg niet kan komen.
Het boek verschijnt op 30 mei, telt 156 bladzijden en 120 illustraties
Voorinschrijving tot 1 mei 2015 aan € 30. Nadien € 40 in den AST of Toerismekantoor
Bestellen door storting van € 30 op rekening BE35 0000 0091 5537 – BPOTBEB1 van STAD HALLE, met vermelding van afzender en “Bouwgeschiedenis Basiliek”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief