HALLE - ‘Den Amis’ bestaat 75 jaar

C21

HALLE - ‘Den Amis’ bestaat 75 jaar

Amis_reunis_buizingen
Foto Felix Merckx
 

 Kaatsclub Amis Réunis Buizingen, in de volksmond gekend als ‘Den Amis’ bestaat 75 jaar en dat was goed voor een ontvangst op het Halse stadhuis. In 1942 werd Amis Réunis Buizingen boven de doopvont gehouden. Tijdens de bezetting hadden een paar vrienden het idee om een kaatsclub te stichten.

Aangezien het allemaal vrienden waren en de Franse taal toen beter bekte werd er voor de toepasselijke naam «Amis Réunis Buizingen» gekozen. Na de 2e wereldoorlog werd er voornamelijk rond de kerktoren gekaatst. Er was een beperkte mobiliteit en kaatsen maakte net zoals de kerk en het dorpscafé deel uit van Buizingen. In die tijd werden er legendarische derby’s gespeeld tegen de mannen van ‘Ford » en « T Center ».

Langzaam maar zeker ging Amis mee in de tijdsgeest en ontsteeg het niveau van de kerktoren. Kaatsen was meer dan ooit populair. Overal werd gekaatst in Brussel , Halle en tot ver in de omstreken.

Voorzitter Thierry Dufour: “De jaren 70 waren de aanzet tot een grootste periode. Amis was ondertussen al opgeklommen tot 3e  Nationale. De komst van Marc Vanhasselt op 16 jarige leeftijd in de 1e ploeg. was de sleutel tot de latere triomfen”.

In 1979 wist AR Buizingen de poort open te breken naar 2e Nationale. Met een bescheiden ploeg eindigde men zowaar 6e op 12 ploegen tijdens het 1e jaar in Nationale 1. In 1985  werd de eerste grote triomf behaald op de Place Morichar werd de 1e beker van België binnengehaald.

Voorzitter Dufour: “Deze bekerzege was het begin van de gouden periode van AR Buizingen. In 86 deed men het kunstukje van de bekerwinst nog eens over maar in 1987 werd het harde werken beloond met een 1e titel in Nationale 1. In die periode werden er heroïsche duels uitgevochten met eeuwige concurrent Tollembeek. Het Gemeentepark mocht in zijn allergrootste dagen meer dan 1500 toeschouwers ontvangen”.

Amis zou uiteindelijk 3x kampioen worden in Hogere 1 in 1987 ,1993 en 1995. Het won 9x de beker van België nl in 1985 , 1986 ,1988,1989,1990, 1992,1993 en 1995. In 1995 werd er trouwens kampioen van België gespeeld , de beker en de supercup gewonnen… Diezelfde supercup wist AR Buizingen in totaal ook 3x te winnen. Daarenboven werden 48 nationale tornooien gewonnen. Dit alles onder leiding van Georges Vanhasselt – Julien Thelis en Eddy Marcelis en hun vele medewerkers. Maar bovenal door de allerbeste speler die de kaatswereld ooit zal gekend hebben. Marc Vanhasselt. Hij won 5x de Gouden Handschoen en was de meest complete speler ooit die de kaatswereld heeft gekend. Amis won ook bij monde van Julien Thelis , Georges Vanhasselt en Eddy Marcelis de trofee « Sportverdienste van de Stad Halle »

WET BOSMANS
Voorzitter Dufour: “Het was een gouden tijd die achteraf gezien nooit meer zou terugkomen. Ondanks het feit dat de club met veel inzet en gezond verstand werd gerund moest men zich eind jaren 90 neerleggen bij de nieuwe wetgeving. De wet Bosman die eerder de voetbalwereld al op zijn grondvesten had doen daveren vond ook zijn weg naar de kaatswereld”.
Het spelerskapitaal was plots niet meer waard en de topploegen moesten afhaken…Tollembeek, Meerbeke, Ottignies en helaas ook Buizingen.

Amis moest afhaken. Waar andere ploegen er de brui afgaven en hun laatste centen in een standbeeld staken beslisten enkele doorzetters om vanaf nul te herbeginnen. Er werd met eigen jeugdspelers een nieuwe ploeg gemaakt die aantrad in de Gewestelijke reeksen.

 Amis beukte langzaam maar zeker zijn weg naar boven en klom stilletjes maar zeker uit het sportieve dal. De afgelopen decennia : speelde men nog 1 x kampioen , won men nog eens 5 bekers en ging het de laatste 6 jaar nooit de top 5 uit.

Voorzitter Dufour: “In zijn 75e levensjaar had het bestuur voor ogen om kampioen te spelen en de poort open te breken naar 2e Nationale. Degene die mij bij onze doorstart dit scenario toen had voorspeld had ik ongetwijfeld voor gek verklaard. Ondanks ons beperkte middelen en geringe financiële slagkracht hebben we toch een mooi parcours neergezet. We beleefden dit jaar echter een te onregelmatig jaar en moesten uiteindelijk in de finale de duimen leggen tegen onze concurrent uit Baasrode. Niettegenstaande kunnen we niet anders dan tevreden zijn en wonnen we in ons eigenste Gemeentepark op 15 Augustus de bekerfinale”.

Halle telt nog 2 kaatsclubs met name AR Buizingen en KRC Halle. Dufour vroeg met aandrang om voor 2018 een gaatje in het budget te vinden voor een nieuwe 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024
Marc Sluys | 23 mrt 2024

archief