HALLE - Vervuilde grond op Nederhem zorgt voor discussie op gemeenteraad

C21

HALLE - Vervuilde grond op Nederhem zorgt voor discussie op gemeenteraad

Asbest_wim
Ingezonden foto

Naar aanleiding van de goedkeuring van de infrastructuurwerken op Nederhem kwam ook het probleem van de asbest die er gevonden werd op de site. Raadslid Wim Demuylder stelde heel wat vragen.

 

Bij de start van de bodemsanering op Nederhem werd in de analyse van bodemstalen een historische vervuiling met ongebonden asbestvezels vastgesteld. Om die reden moesten bijkomende veiligheids- en zorgmaatregelen voor asbestverdachte grond genomen worden. Zie ook https://editiepajot.com/regios/7/articles/56477

 

Zo vroeg Demuylde  ondermeer naar een onderzoek naar asbest, dat deel uitmaakte van een oriënterend bodemonderzoek (OBO). Had men dan geen asbestrisico kunnen vermoeden.

 

In hun antwoord zegden ze dat asbestsanering geen standaard analyse parameter is. Er was enkel sprake van vervuiling met minerale oliën in het lastenboek.

 

Demuylder blijft van mening dat men dit had moeten vermoeden, rekening houdend met de historiek van de gronden.

 

Hij vroeg zich ook af waarom de uitbreiding van de sanering nu pas in november op de GR stond en reeds beslist werd in januari 2017. Burgemeester gaf toe dat hier een fout werd gemaakt. College heeft nagelaten om de uitbreiding van de sanering formeel te acteren in de notulen.

 

Verder vroeg Demuylder ook hoe uitgebreid de toelichting was aan de bewoners die hen gegeven werd na een uitgebreide toelichting op de commissie openbare werken. De bevoegde schepen kon zich niet meer exact de commissievergadering herinneren maar de nodige maatregelen werden genomen.

 

Toto slot wou Demuylder ook weten of op percelen die grenzen aan deze die eigendom zijn van de stad waar asbest is aangetroffen een analyse gedaan op asbest. Hierop antwoordde de burgemeester dat de bouwpromotor zich engageerde z om onderzoek op asbest laten uitvoeren bij aanvang van een volgende fase.

 

Saneren is nooit prioriteit geweest
Ook Groen mengde zich in het debat. De hoofddoelstelling is en blijft deze voormalige industriële site op een interessante locatie vlakbij het centrum en het station van Halle, te saneren en op te waarderen.

 

Groen raadslid Severeyns: “Het “saneren” van de site is voor het college en de meerderheid …nooit… een prioriteit gebleken.  In opdracht van OVAM werd een bodemsaneringsplan opgesteld dat gericht was op vervuiling met minerale oliën. De tussenkomsten op de gemeenteraden van de minderheid hieromtrent werden stelselmatig geminimaliseerd, weggehoond,  zelfs weggelachen. Ovam kon alles wel regelen. Er werd praktisch gezien geen budget voorzien om de site te saneren en als de dokter een bloedstaal nam werd deze bloedstaal heel oppervlakkig onderzocht. We zouden voor minder naar de Orde van Geneesheren trekken! Ook naar de pers toe werd de asbestvervuiling voortdurend geminimaliseerd, de aanleg van de parking, het vullen van putten enz en,  het vorderen van de bouw van woonblokken en huizen werd in de schijnwerpers geplaatst. Maar de situatie van de vervuiling is zodanig ernstig dat het geringste uitstel onbetwistbare schade zou kunnen veroorzaken en het college beslist bij hoogdringendheid de saneringswerken onmiddellijk aan te vatten maar vergeet deze beslissing formeel te acteren in de notulen. Liefst geen pottenkijkers, je weet maar nooit dat attente raadsleden of burgers de notulen uitpluizen. De financiële dienst veronderstelt dat de opdracht aan de aannemer mondeling is gegeven wat tegenstrijdig is met de algemene aannemingsvoorwaarden”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief