HALLE – Zondag 1 juli zonnekijkdag een organisatie van sterrenkundevereniging Mercurius

C21

HALLE – Zondag 1 juli zonnekijkdag een organisatie van sterrenkundevereniging Mercurius

Zonnekijkdag_halle
 

 

De Halse sterrenkundevereniging Mercurius dit jaar opnieuw een zonnekijkdag in Halle. Mercurius Halle zal op zondag 1 juli 2018 van 14 tot 17 uur verschillende sterrenkijkers opstellen voorzien van speciale veilige zonnefilters. Als locatie kozen we voor het Stationsplein in Halle kant Vogelpers. Op die plaats hebben we tijdens de hele namiddag een goed zicht op de Zon.  Let wel op: kijken naar de Zon kan erg gevaarlijk zijn, wanneer niet de juiste middelen worden gebruikt.

Er zijn een aantal zeer onveilige manieren (NIET DOEN dus!):

  1. Niet doen: zonder filter kijken door een verrekijker of sterrenkijker. We zeggen wel gekscherend dat je dit twee keer kunt doen: een keer met je linkeroog en een keer met je rechteroog... Je kijker werkt als een sterk vergrootglas, en je weet waarschijnlijk wat er gebeurt wanneer je zonlicht door een vergrootglas op een vel papier laat vallen.

  2. Niet doen: met een oculairfilter kijken door je sterrenkijker. Dit filter hangt in het brandpunt van de kijker, waar alle zonnestralen bijeenkomen, waardoor het filter kan springen met oogschade en mogelijk blindheid als gevolg.

  3. Niet doen: met een beroet glaasje, belicht stukje film, lasbril, cd-tje, enzovoort (zonder kijker) kijken. Dit maakt de Zon inderdaad zwakker, maar blokkeert niet de schadelijke straling.

Kom daarom bij ons op een veilige manier naar de Zon kijken.

De activiteit is gratis. Mercurius Halle verdeelt gratis folders.

Omdat het weer een belangrijke rol speelt, kan je voor de ‘allerlaatste’ informatie over de activiteiten terecht op de facebook-pagina van Mercurius Halle..

Meer informatie over de zonnekijkdag Mercurius Halle kan je verkrijgen bij Paul Hellings op 02/356.53.53, op www.mercuirushalle.be of op www.zonnekijkdag.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2018
Devogeleer Emile
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief