HALLE – Herdenking bevrijding Halle op zaterdag 1 september 2018.

C21

HALLE – Herdenking bevrijding Halle op zaterdag 1 september 2018.

Dsc_9691_01_01__large_
Vroegere gemeentehuis waar de moord gepleegd werd
 
Dsc_9701_01_01__large_
Voorzitter Magnus Guy
 
Dsc_9705_01__large_
Woonst van veearts Deleener op Hondzocht
 

 Op zaterdag 1 september 2018 wordt in het gehucht Hondzocht de bevrijding door de Welsh Guards herdacht. Deze bevrijding kwam er niet zonder slag of stoot, en liep bijna even dramatisch uit als het bloedbad dat de Duitse troepen aanrichten in het Franse Oradour-sur-Glane, waar 642 burgers koelbloedig werden afgemaakt. Het zelfde scenario vond bijna plaats in het nabije Saintes.

We gingen eens praten met de voorzitter van de oudstrijders in Saintes Guy Magnus: “Tijdens de bezetting was er in Saintes ene majoor Muller van het Duitse leger, dat gelegerd was in Kester, deze majoor moest controleren en verslag uitbrengen over het hebben van de plaatselijke boeren, de majoor Muller vader van 8 kinderen voerde zijn missie uit op een sympathieke manier tegen over de bevolking van Saintes, en werd eerder als vriend dan vijand beschouwt bij de plaatselijke bevolking. Majoor Muller verbleef in de hoeve van veearts Deleener. Tot die dinsdag 22 augustus 1944, Muller begaf zich naar het gemeentehuis om zijn dagelijkse taken te rapporteren. Het was de gemeente secretaris Julien Marsille en drie andere personeelsleden die majoor Muller binnen lieten om 14u00, Muller hing zijn gordel met wapen op de kapstok naast zijn bureel toen plotseling twee gewapende leden van het PA ( twee andere leden hielden buiten de wacht) voor zijn bureel post namen, een van de hen nam een boterham die hij onder de neus stak van de Duitse officier met de woorden “dit zul je nooit meer eten” op dit ogenblik schoot de ander met een mitrailleur op Muller, die zwaargewond aan de onderbuik neerzeeg hierop werd de majoor in een Duitse wagen gelegd en vervoerd naar een nabij gelegen bos (Bois de Stéhoux) waar hij verder werd afgemaakt, een van de moordenaars trok zijn uniform aan en liep hiermee rond in Kester om de mensen te laten geloven dat Muller nog in leven was. Na deze laffe daad werd de bevolking aangeraden om te vluchten en zo te ontsnappen aan de vergelding die het Duitse leger van plan waren, enkel de pastoor, de plaatselijke champetter en de vrouwen bleven in Saintes. Het Duitse leger begon een klopjacht naar de moordenaars en waarschuwde de bevolking met de woorden “bekijk goed deze mooie klokkentoren van het kerkje, want dit zal voor de laatste keer worden, als wij er niet inslagen de moordenaars van onze collega te vinden” en was een bloedbad zoals in Frankrijk niet uitgesloten.

Op 3 september 1944 kwam de troepen van het Engelse leger, het dorpje Saintes bevrijden van een gruwelijke vergelding die boven hun hoofd hing” aldus voorzitter Guy Magnus.

Tijdens de herdenking van de bevrijding op 1 september zal er ook aandacht besteed worden aan de ramp waar Saintes aan was ontsnapt.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 jul 2018
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief