Toestand Sint-Martinusbasiliek HALLE veilig na grondige controle

C21

Toestand Sint-Martinusbasiliek HALLE veilig na grondige controle

Img_5948-1
 

Nadat begin oktober aan het voorportaal stukken steen werden aangetroffen, is onze basiliek aan een grondige inspectie onderworpen en volkomen veilig verklaard.  

Inspectie na gevallen stukken steen
Begin oktober alarmeerde de kerkfabriek de politie, nadat er aan het voorportaal van de basiliek enkele stukken steen werden aangetroffen van ongeveer 8 cm groot. De politie stelde met nadarhekken meteen een veiligheidszone in. Met behulp van een hoogtewerker controleerde de brandweer samen met de Halse stadsdienst patrimonium de veiligheid van de gevel tot de eerste balustrade (34 meter hoogte). Zodra de weersomstandigheden het toelieten, werd ook een team van experts ingeschakeld. Via een hoge kraan van 60 meter gingen zij in een cabine met touwen over tot een minutieuze inspectie van de torens. 

Ook controle van voegsel 
Intussen zijn alle onderzoeken aan de gevel en de torens van de Sint-Martinusbasiliek afgerond en is de toestand volkomen veilig te noemen. Tijdens de inspectie verwijderde het team van specialisten ook de resterende loszittende steenschilfers aan de gevel. Tegelijkertijd is ook het voegsel overal grondig nagekeken en waar nodig hersteld. 

Opvolging na zachte restauratie
De ‘zachte restauratie’ van de basiliek, waarbij de authenticiteit van alle materialen zoveel mogelijk blijft bewaard, vraagt dan ook een nauwkeurige opvolging van de toestand en het onderhoud van het monument. Hiervoor heeft de kerkfabriek een architect aangesteld voor de nazorg, ondersteund door de dienst patrimonium van stad Halle en het agentschap Onroerend Erfgoed.  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 jan 2022
Marc Sluys | 10 jan 2022

archief