Bilzen, Glabbeek en SINT-PIETERS-LEEUW maken wel correct gebruik van trajectcontroles via de GAS 5-regelgeving

C21

Bilzen, Glabbeek en SINT-PIETERS-LEEUW maken wel correct gebruik van trajectcontroles via de GAS 5-regelgeving

_apnr_flitspaall_
 

De burgemeesters van Bilzen (TOB-CD&V), Glabbeek (Dorpspartij) en Sint-Pieters-Leeuw (N-VA) weerleggen de negatieve berichtgeving rond gemeentelijk trajectcontroles die foutief ontstond naar aanleiding van de geschorste trajectcontroles in de gemeente Bonheiden. De drie burgemeesters hadden hier afgelopen donderdag een overleg over met de VVSG (Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten).

Na de negatieve berichtgeving in meerdere media over trajectcontroles op basis van de GAS 5-regelgeving, in samenwerking met een privaat bedrijf zoals Taas, reageren de drie burgemeesters nu samen op de terechte schorsing van de trajectcontroles in Bonheiden door de bevoegde minister.

 

Burgemeester Peter Reekmans: “De trajectcontroles in onze gemeente maken deel uit van een verkeersveiligheidsplan om onze drie schoolomgevingen heel wat veiliger te maken en deze in Bilzen en Sint-Pieters-Leeuw worden enkel ingevoerd op locaties die echte zwarte verkeerspunten zijn. Wij pakken het dus totaal anders aan dan in Bonheiden het geval was en waar de minister correct tegen opgetreden heeft.”

 

De beweringen dat de private firma eiste dat snelheidsremmers zouden moeten weggenomen worden zoals in Bonheiden, is nooit een vraag geweest aan Bilzen, Glabbeek en Sint-Pieters-Leeuw. We waren er anders nooit in meegegaan!” sluit burgemeester Johan Sauwens aan.

 

Burgemeester Jan Desmeth: “Trajectcontrole in gemeenten volgens de regelgeving GAS 5 is een goed instrument als het correct gebruikt wordt om enkel de verkeersveiligheid te verhogen en uiteraard een gemeente deze boetes niet als een extra inkomstenbron hanteert. Wij betalen een variabele verwerkingskost aan Taas, die hierin gespecialiseerd zijn en wij kunnen hierdoor net meer blauw op straat inzetten in plaats van achter een bureau.”

 

De drie burgemeesters besluiten: “Gespecialiseerde firma’s en intercommunales beheren dit aan een lagere kost dan als we het als gemeente zelf zouden organiseren. Dat zij dus een deel van de boetes krijgen, is reinste sfeerschepping, want zij leveren ons gewoon infrastructuur en diensten waarvoor we correct betalen. Door niet zelf te moeten investeren in de infrastructuur en verwerking van de trajectcontroles kan er in Bilzen op die manier 2 miljoen euro extra geïnvesteerd worden in herinrichting van kruispunten en aanleg van fietspaden, in Glabbeek 680.000 euro en in Sint-Pieters-Leeuw 630.000 euro extra.”

 

De gemeenteraadsbeslissingen van Bilzen, Glabbeek en Sint-Pieters-Leeuw werden niet geschorst door de hogere overheid. Ze zijn volledig in overeenstemming met de op 25 januari 2022 gepubliceerde adviezen van het agentschap binnenlands bestuur, waar de samenwerking met private bedrijven en intercommunales vermeld worden als één van de mogelijkheden.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jan 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 20 mei 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2022
Marc Sluys | 13 mei 2022

archief