Slimme vuilnisbakken maken van HALLE een schonere stad

C21

Slimme vuilnisbakken maken van HALLE een schonere stad

Scherm__afbeelding_2024-06-13_om_19
 
De firma Rebin plaatst sensoren in 50 vuilnisbakken en hondenpoepzuilen in Halle. De stad houdt zo bij welke vuilnisbakken sneller vol raken. Dat is niet alleen efficiënter, maar ook milieuvriendelijker.
 
Stad Halle wil de vuilnisbakken op straat efficiënter leegmaken. Tot nu toe werden de ledigingsrondes uitgestippeld op basis van een schatting. Door de vuilnisbakken ‘slimmer’ te maken met sensoren, kunnen de diensten voortaan heel precies opvolgen welke vuilnisbakken vol zijn en welke nog niet. De rondes kunnen hierdoor beter ingepland worden, waardoor de vrachtwagens minder kilometers rijden. Bovendien worden volle vuilnisbakken sneller opgemerkt en dat betekent minder zwerfvuil en een schonere stad.
Sensoren meten heel precies
“De sensoren die we gebruiken, meten heel nauwkeurig de afstand van de bovenkant van de vuilnisbak tot aan het afval”, legt Simon De Geyter van de firma Rebin uit. “Zo weten we precies hoe vol de vuilnisbak is. Omdat we de afmetingen van de vuilnisbak kennen, kunnen we eenvoudig berekenen hoeveel afval erin zit. Dit volume rekenen we dan om naar gewicht.”
Verspreid over heel Halle
In een eerste fase krijgen 50 vuilnisbakken en hondenpoepzuilen verspreid over Halle een sensor. De sensoren zitten op de onderkant van het deksel. Als je dus een hondenpoepzuil opent, kan je een sensor zien. Schrik niet, die sensor helpt de diensten van de stad om Halle proper te houden.
Testperiode van 1 jaar
Halle wil het project een jaar testen. Zo verzamelt de stad informatie om verder te analyseren. Na enkele maanden volgen de eerste conclusies en kan de aanpak worden afgestemd volgens de cijfers.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jun 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief