HALLE - Mariaprocessie kijkt buiten de stadsgrenzen

C21

HALLE - Mariaprocessie kijkt buiten de stadsgrenzen

Mariastoet_1_gr
 
Mariastoet_1_kl
Mariastoet_2_kl
Marcel_fierens_1_kl
 

Op Pinksteren (11 mei) trekt in Halle de tweejaarlijkse processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Halle door de straten. Het concept, dat bestaat uit een mariaal gedeelte en een historisch gedeelte blijft nagenoeg ongewijzigd. Dit jaar wordt er beroep gedaan op 3 groepen uit Vlaanderen, 3 groepen uit Wallonië, één uit Brussel en komt er een sterke delegatie uit Mouvaux om mee te figureren in de processie.

Marcel Fierens, voorzitter van de Mariaprocessie: “Het wordt een totaal andere benadering dan vroeger. Door groepen aan te trekken uit Oudenaarde, Poperingen, Ninove, Walcourt, Baudour en Mouvaux willen we meer beweging in de processie zetten. Ze zullen ook meer uitstraling aan de processie geven. We gaan ook de internationale toer op met een groep mensen uit onze zusterstad Mouvaux. Zij komen niet alleen om van op de tribune de processie in ogenschouw te nemen, maar ze zullen wel mee opstappen in de processie. Buiten dit komt er ook een koor uit het Brusselse dat volledig uit negers bestaat”.
 
Het vinden van figuranten is telkenmale een zware dobber. Het wordt immers moeilijker en moeilijker om dit uitstervende ras te vinden.
 
Marcel Fierens: “Dit jaar zijn we rond geweest in scholen en jeugdbewegingen. Van de directie van de scholen hebben we niet zo veel medewerking gekregen. Zij stuurden ons door naar de leerkrachten die de processie in hun hart dragen en die de leerlingen moesten warm maken.
Daar is dan nog het feit dat veel van de studenten van ver buiten Halle komen en zij niet de geest van de processie hebben.
Ook de jeugdbeweging zijn niet rap bereid om zo maar op te stappen. Zij zeggen wel mondeling toe, maar er staat nog niets op papier. Na het paasverlof gaan we er werk van maken om deze jeugdbewegingen nog te gaan opzoeken en hen vragen om alles op papier te zetten. Wij hebben immers de maten nodig van alle deelnemers voor de kledij. We moeten ook rekening houden dat er mensen zijn die al jarenlang mee opstappen en nu te oud worden om nog mee tegaan”.
 
Toch hoopt Marcel Fierens nog zijn 750 figuranten die hij nodig heeft te kunnen vinden. Hij hoopt nog zijn paar honderd mensen te kunnen vinden
Marcel Fierens: “Als we de jeugd kunnen warm maken voor onze processie zitten we veilig voor de toekomst”.
 
Voorbereidingen
Intussen lopen de voorbereidingen goed. De proefdruk van de affiche (foto) is klaar en de naaiploeg is volop aan het werk. De kans zit er dik in dat er een groep zal zijn, die volledig in het nieuw wordt gestoken.
Ook de ploeg die de praalwagens moet onderhouden is volop bezig.
Marcel Fierens: “Dit jaar is het alleen het onderhouden en opfrissen van de wagens dat moet gebeuren. Er komen immers geen nieuwe wagens bij.
Ook het financiële plaatje is rond. Voor de organisatie van de tweejaarlijkse Mariaprocessie loopt het budget boven de 25.000 euro.
 
Marcel Fierens: “Ons budget is geen probleem en daarvoor kunnen we rekenen op vier pijlers. Zo komen enkele belangrijke ondernemingen spontaan met sponsorgeld af, is er de individuele sponsoring van mensen uit Halle en omgeving, zijn er onze eetfeesten en pannenkoekenkermissen en krijgen we zowel financiële als materiele steun van de stad”.
 
PARCOURS
Het parcours van de processie ondergaat wel een wijziging. Er wordt afgestapt van de verkorte veste en de processie zal terug langs de Basiliekstraat, de Arkenveste, het Oudstrijdersplein, de Ninoofsesteenweg, de Demaeghtlaan en de Brusselstraat trekken.
Marcel Fierens: “We nemen het feit dat er op enkele plaatsen terug niet veel volk zal staan, maar van het parcours van twee jaar geleden langs de Molenborre moeten we afstappen omdat we daar problemen hebben gehad met de praalwagens”.
 
De slotviering in het Mariahof zal bijgewoond worden door de hulpbisschop van Brussel, Monseigneur De Kesel.
 
Wie zich geroepen voelt om als figurant mee op te stappen in de Mariaprocessie op zondag 11 mei kan zich melden bij voorzitter Marcel Fierens, Arthur Puesstraat 146 in 1502 Lembeek, tel. 02/356 82 07
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2008
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief