ROOSDAAL - Leesfoor in de bibliotheek

C21

ROOSDAAL - Leesfoor in de bibliotheek

2008-02-13voorlezenroosdaal1
 

Leesfoor is de toepasselijke naam van het project van 9 bibliotheken, LINC vzw en Arch’educ. Plaatselijke bibliotheken richten voorleespunten op, plekken binnen of buiten de bibliotheek waar vrijwilligers regelmatig voorlezen aan kinderen. Elke bibliotheek organiseert momenten waarop kinderen kunnen genieten van prenten en verhalen. Het project krijgt de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

In de eerste fase van het project (schooljaar 2007-2008) starten 9 bibliotheken uit het Pajottenland en de Druivenstreek met Leesfoor: Affligem, Beersel, Dilbeek, Halle, Hoeilaart, Lennik, Liedekerke, Pepingen en Roosdaal. Zij planden  voorleesmomenten tussen eind januari 2008 en juni 2008. In de tweede fase (schooljaar 2008-2009) springen de bibliotheken van de Noordrand op de kar. Een tiental toonde al interesse. De bibliotheken uit de Noordrand starten met voorleesmomenten in januari 2009, die lopen minstens tot juni 2009.

Met voorleesworkshops, georganiseerd door Arch’educ en verzorgd door LINC, zijn vrijwilligers uit de streek aangetrokken voor het project. Er kwamen in totaal 93 enthousiastelingen af op de vormingen, waarvan ongeveer 25 vrijwilliger wilden worden. Op elk moment kunnen de vrijwilligers terugvallen op LINC’s voorleesbrochure ‘Doe eens een boekje open’ en kunnen de bibliotheken om hulp vragen van de organisatoren. Er worden regelmatig evaluaties en vergaderingen belegd om het project te kunnen bijsturen waar nodig. Een draaiboek moet de bibliotheken zoveel mogelijk zelfstandigheid geven.
Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en het boekplezier bij kinderen. Leesfoor wil voorlezen en de bibliotheek (beter) verankeren in hun leefwereld. Bovendien wordt het project gedragen door vrijwilligers, die zich enthousiast inzetten voor een sociaal-literair project. Van eerdere pilootprojecten weet LINC dat het voor hen een activiteit is die veel voldoening geeft. De regionale verankering van Leesfoor zorgt ervoor dat bibliotheken en andere instellingen, voor zover ze dat nog niet deden, (beter) gaan samenwerken.
Voor de gemeente Roosdaal gaat deze Leesfoor voor het schooljaar 2008-2009 terug van start op woensdag 8 oktober 2008 in het “Koethuis” te Strijjtem. De kleuters van vier tot zes jaar zijn welkom van 14 u 00 tot 14 u 45 en aan de kinderen van leerjaren 1, 2 en 3 wordt voorgelezen van 15 u 00 tot 16 u 00.
Alvast ook te noteren: op 15 november 2008 is er voorleesfeest voor kinderen en volwassenen vanaf 14 u 00 in het “Koetshuis” te Strijtem-Roosdaal.

Meer inlichtingen te vinden op de site: www.linc-vzw.be .

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 aug 2008
Willy Appelmans
Willy Appelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief