NINOVE/ ROOSDAAL - Diabetiswandeling

C21

NINOVE/ ROOSDAAL - Diabetiswandeling

Editiepajot_okegem_diabeteswandeling_foto_tom_vierendeels
 
Editiepajot_okegem_diabeteswandeling_foto_tom_vierendeels__2_
Editiepajot_okegem_diabeteswandeling_foto_tom_vierendeels__3_
Editiepajot_okegem_diabeteswandeling_foto_tom_vierendeels__1_
 

Veertien november is traditiegetrouw werelddiabetisdag. Naar aanleiding van deze dag waren er vandaag in Vlaanderen verscheidene wandelingen georganiseerd. In Vlaanderen is er één overkoepelend organisatie, de Vlaamse Diabetis Vereniging (VDV), die zesentwintig plaatselijke afdelingen telt. Één daarvan is de afdeling Aalst-Ninove-Geraardsbergen. Van al die afdelingen waren er negen die een wandeling inrichtten vandaag, waaronder de eerder vermelde afdeling. De wandeling vertrok in Okegem (Ninove)  en ging langs Pamelse natuurgebieden (Roosdaal).

 ‘We waren er al een hele tijd met de wandeling bezig, met onder andere een werkgroep om alle details te bespreken.’ Zegt Chris Annaert, voorzitster van de plaatselijke afdeling. ‘Bedoeling van de wandeling is om aandacht te vragen voor het probleem van diabetis. Door deze wandeling willen we de mensen al een stap in de goede richting laten zetten.’ Er kon gekozen worden dus drie trajecten, één van 6,5 km, 9 km en één van 11 km. Allen gingen ze langs natuurgebieden van de Dender en de Pamelse Meersen. Ook de bunkers van Pamel en het beeld van ‘den Dikken van Pamel’ werden aangedaan.

Beweging en gezonde voeding is het belangrijkste ter preventie van diabetis. Ook diabetici moeten vooral letten op gezonde voeding en veel aan beweging doen. Wandelen is daarvoor ideaal.

De deelnemers kregen aan de start van de wandeling een appel, een blikje Coca-Cola Zero en staal van een voetcrème. En dit alles voor maar één euro startgeld. ‘De mensen zijn gevoelig voor dit soort zaken.’ Ondervindt de voorzitster. ‘Ze verwachten hun hier niet aan en hun euro is al meteen voor het wandelen terugbetaald.’ 

Na de wandeling kon er worden nagepraat in buurthuis ’t Kouterken, in Okegem, waar de wandeling ook van start ging. Daar kon je terug op krachten komen met pompoensoep, croque-monsieur of een boterham met hesp en kaas. ‘Er is een heel toffe medewerking vanuit het bestuur van onze lokale vereniging.’ Vertelt Annaert. ‘Zo waren ze al van ’s morgens vroeg komen helpen met voorbereiden en had er iemand brood gebakken enz. Dat is echt plezant.’ De wandelaars konden ook meespelen met een tombola waarbij om 18u de prijzen worden getrokken. Ondanks het slechte weer waren er toch bijna driehonderd deelnemers. Iedereen was op het slechte weer voorzien en sommigen kwamen met laarzen en regencape meewandelen.

Naar aanleiding van de werelddiabetisdag, was er ook vanuit de VDV een schrijven naar alle Vlaamse gemeenten en steden gericht. In die brief werd gevraagd om het geld dat wordt gevraagd, voor de rijbewijsvernieuwing, te laten vallen. Diabetici moeten om de vijf jaar hun rijbewijs laten hernieuwen en moeten iedere keer betalen. Er zijn al heel wat gemeenten die dit hebben goedgekeurd op hun gemeenteraad en bij de andere staat het als agendapunt voor de komende zitting.

De plaatselijke afdeling Ninove – Aalst – Geraardsbergen heeft naast deze wandeling ook nog andere activiteiten in haar jaarprogramma. Zo zijn er een viertal infoavonden over diabetesgerelateerde onderwerpen en ook één in Ninove en één in Geraardsbergen. Deze avonden zijn voor iedereen toegankelijk en geven uitleg over diabetis, wat er komt kijken bij de ziekte en de gevolgen. Naast deze infoavonden is er ook één bewegingsactiviteit.

Wie meer info wil over diabetis kan steeds terecht op het gratis nummer 0800 963 33 tijdens de kantooruren. Dit nummer werd ooit opgericht met het geld van de levenslijnacties.

Meer info: http://www.diabetes-vdv.be/  en minisite plaatselijk afdeling: http://www.diabetes-vdv.be/afdelingen/oostvlaanderen/107/welkom.aspx

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 nov 2008
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief