ROOSDAAL - “Doorgang voor iedereen!” - burgers over heel Vlaanderen eisen opening trage wegen

C21

ROOSDAAL - “Doorgang voor iedereen!” - burgers over heel Vlaanderen eisen opening trage wegen

2018-05-05_roosdaal__1a_
 

Op 5 mei deed Natuurpunt Roosdaal mee aan “Doorgang voor iedereen!”. Natuurpunt vraagt daarbij aan het gemeentebestuur van Roosdaal om ‘t Kerkwegske open te stellen. Soortgelijke acties vinden plaats over heel Vlaanderen om te ijveren voor de opening van trage wegen bij lokale besturen. Deze acties dienen als startsignaal voor de Dag van de Trage Weg, een actieweekend van Trage Wegen vzw dat zal plaatsvinden op 20 en 21 oktober. 

 

Trage wegen zijn paden en wegen die voorbehouden zijn aan zachte weggebruikers. Ze hebben een enorm potentieel inzake recreatie, natuur en erfgoed. Deze paden en wegjes ontstonden veelal als korte verbindingen naar het centrum of tussen woonkernen en waren lange tijd de voornaamste verbindingswegen. Nu komen ze echter vaak in verval, worden gebrekkig onderhouden of zijn niet toegankelijk. Zo blijven ze als noodzakelijke infrastructuur voor duurzame verplaatsing grotendeels onbenut. 

 

De weg die Natuurpunt wil openen als ‘tKerkwegske, nr 46 opgenomen op het Tr Wegen-inventarisatie-evaluatieplan van Pamel/ Roosdaal is een perfect voorbeeld hiervan: * Heeft status van Atlasweg met nr53 en 83 gelegen tussen Steenberg en Lange Kamstraat. *Is einddeel van historisch weg die nieuw- met oud Pamel verbindt. Ook als ‘Lijkweg’ vroeger gekend, omwille van de gevolgde route toen met overledenen naar oude kerkhof van Pamel , verst loopt de weg nog duidend vanuit gehucht Poelk. * Verder als deel trage verbindingsweg richting Pamel-centrum of afdalend richting Dendervallei of wat vroeger bij De Dikke van Pamel-aan huis.

 

Deze openbare weg (Atlas-status!) werd ondertussen min 15 jaar afgesloten door aangelande én als eigendom gebruikt. Sinds 2009 werd door gemeentelijke Tr wegen-werkgroep druk uitgeoefend om dit onrecht op te heffen…tot vandaag blijft gemeente deze situatie ‘gedogen’ want kwestieuze aangelande is raadslid van het bestuurlijke Roosdaal. Daar bovenop is dit ‘precedent’ oorzaak van een ‘vastgelopen’ tr Wegen-werkgroep, die reeds enkele jaren op non-actief werd gezet. 

 

Onder het mom van niet ‘prioritair’ en verwijzend-‘tKerkwegske’- naar “een kerk’ die er niet meer is”, klonk het wat smalend vanuit gemeente vorige week . Daar bovenop-het lijkt!? -als een geschenk uit de hemel : weet men sinds kort (ic Natuurpunt kwam het pas 3 mei ll te weten) dat deze weg in zijn eindmeters  bezwaarlijk reeds 80 jaar (getuigden aanwezige buurt) op verkeerde eigendom ligt volgens Atlas der buurtwegen…Gaat gemeente werk maken om dit euvel hoe dan ook recht te zetten of kiezen voor het CADEAU aan de graaiende aangelande : “Je mag hem hebben”!!! Natuurpunt wordt nu ‘met de vinger gewezen’ :” je gaat toch de weg niet gaan op iemands eigendom”?! Wij kregen antwoord van betrokken eigenaars op de dag van de ‘Doorgang voor iedereen’ actie: “GEEN PROBLEEM , MENSEN MOGEN HIER BLIJVEND DOORGANG hebben”. Nu aan U gemeente Roosdaal : weet dat Tr Wegen houden van mensen, planten en dieren én omgekeerd!   De gemeente krijgt ‘nog’ een half jaar de tijd(samen dan na 10jaar en 6 maanden!) om de weg te openen. Tegen het weekend van 20 en 21 oktober wil Natuurpunt ism Pasar, sámen met de gemeente en alle inwoners deze weg feestelijk inwandelen.

 

In heel wat gemeenten komen nu én daarom actiegroepen, verenigingen, organisaties en sympathisanten bijeen op een trage weg die niet toegankelijk is voor publiek. Daar deden ze een ludieke oproep aan de lokale besturen om trage wegen in hun gemeente open te maken. 

 

Deze golf aan burgerparticipatie zal visueel kunnen gevolgd worden op een digitale overzichtskaart die beschikbaar zal zijn: www.doorgangvooriedereen.be

 

Je aanwezigheid/media aandacht op één van de acties wordt ten zeerste op prijs gesteld. Inschrijven kan via info@dagvandetrageweg.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief