Jong paardenleven in ROOSDAAL (Great Gatsby Oinos Z)

C21

Jong paardenleven in ROOSDAAL (Great Gatsby Oinos Z)

2018-05-19_jong_paardenleven__9_a
 
2018-05-19_jong_paardenleven__11_a
 
2018-05-19_jong_paardenleven__15_a
 
2018-05-19_jong_paardenleven__19_a
 
2018-05-19_jong_paardenleven__40_a
 

Her en der in het landschap zie je momenteel jonge veulens. Zo ook oa aan het Molenhof en langs het Denderpad vanaf Roosdaal, richting Ninove. Schattig, dat jonggeborene dat na 11 maand dracht tot leven komt en een lach tovert op ieders gezicht door de rare sprongen, het zogen, het 'zijn'.

Elke merrie wordt tegenwoordig kunstmatig geïnsemineerd. Natuurlijke bevruchting mag niet meer. Na een minimum van 100-120 dagen wordt in principe het veulen gespeend (maw van de moeder weggehaald) om zelfstandig door het leven te gaan. In de eerste levensmaanden brengt de merrie het veulen bij hoe zich te gedragen, te reageren, ...

In België (en ook ver daarbuiten) is Zangersheide in Limburg een topreferentie wat betreft het afleveren van topsperma en het kweken van toppaarden. Elk paard waarvan de naam eindigt op 'Z' verwijst naar een achtergrond bij Zangersheide. Op basis van de kenmerken van de moeder, gaan ze tevens op zoek naar de ideale dekhengst om zo tot het meest ideale veulen komen. Zo werd Chellana Z (Chellano Z als vader) gelinkt aan George Z. Er wordt gekeken naar temperament, springkracht, pasgrootte, ... Het veulen hieruit werd Great Gatsby Oinos Z (eigenares is Silke Van Den Winckel). De keuze van de naam van het veulen is vrij te kiezen. Alleen dient de naam te beginnen met de eerste letter van de naam van de vader. Een G in dit geval en laat je om commerciële redenen de naam ook eindigen op een Z. Mogelijks verwerk je er ook de firmanaam van de dekker in.

Na 2 jaar kan je in principe een paard al een eerste maal laten dekken. Velen doen dit op deze leeftijd omdat een paard nog niet klaar is om bereden te worden en je het paard dus toch nog niet voor sportdoeleinden kan gebruiken, terwijl het wel rendeert naar veulens toe. Geniet deze zomer nog van de veulens her en der en merk op hoe snel ze groeien.

Verder nog een oproep: laat aub geen papier, blik, plastiek, sigarettenpeuken, ... achter in de natuur. Dit alles komt in de voedselketen terecht. Denk aan het welzijn van jezelf en van de dieren. En begin even bij het opruimen van de sigarettenpeuken en afval voor je eigen deur of wanneer je even gaat wandelen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mei 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief