ROOSDAAL - Herinrichting Dikke van Pamelplein

C21

ROOSDAAL - Herinrichting Dikke van Pamelplein

Dikke_van_pamel__1_
 
Dikke_van_pamel__2_
 

Het pleintje aan de Dender in de Kaaistraat waar het standbeeld van Victor De Klerck staat, gekend als het Dikke van Pamelplein, is aan een opfrissing toe en in het kader van het project ‘Beleefbare Dendervallei’ werd dit verder uitgetekend om te herinrichten als kwalitatieve ontmoetingsplek!

 

Beleefbare Dendervallei

Sinds 2018 willen de Dendergemeenten van Ath tot Dendermonde samen met de toeristische regio’s en een brede waaier aan partners werk maken van de toeristisch-recreatieve ontwikkeling van de Dendervallei onder de naam ‘Beleefbare Dendervallei’. 

 

Roosdaal is meteen op de kar gesprongen in dit verhaal op zich, maar ook om als pilootgemeente een van de eerste concrete projecten uit te werken. De herinrichting van het Dikke van Pamelplein was nodig en biedt meteen de mogelijkheid om dit op een kwalitatievere en duurzame manier in te richten.

Andere acties en communicatie over de Beleefbare Dendervallei zijn eveneens binnenkort te verwachten en zullen nog verder gecommuniceerd worden.

 

Kwalitatieve ontmoetingsplek 

Samen met landschapsarchitect en stedenbouwkundig ontwerper Myrna Baks, werd een inrichtingsschets en plan uitgewerkt waarbij het volledig plein een nieuwe look en feel zou krijgen en bovendien nog een koppeling gelegd wordt met het achterliggend bosje om een extra beleving langs het water te creëren. Het ontwerp vind je hieronder.

 

De ontmoetingsfunctie versterken, betekent ook op de speelwaarde op het terrein te vergroten. Een speelzone blijft dus wel een belangrijk onderdeel en daarvoor wordt samengewerkt met de firma Kompan n.v., die duurzame speeltoestellen zal plaatsen uit het natuurlijke Robiniahout.

 

Meer over de speeltuigen

Tijdens een inspraakmoment met de buurtbewoners over de (speelse) inrichting van het pleintje, werden talrijke leuke ideeën verzameld. Met deze input werd een prijsvraag opgestart bij verschillende firma’s. Het gekozen ontwerp, van de firma Kompan n.v., bevat tal van speelmogelijkheden voor verschillende leeftijden. Zo zal er opnieuw een plekje komen voor een schommel met 2 zitjes, waarvan één babyzitje dat geschikt is voor de allerkleinsten. Een uitdagend klim- en klauterparcours met verschillende leuke speelmogelijkheden biedt speelplezier voor de iets oudere kinderen. Daarnaast is er ook gekozen voor een kleine glijbaan, een spinner en met een link naar het water van de Dender komt er een speelboot met verrekijker voor de kleintjes. Het budget dat vrijgemaakt wordt voor de aankoop en plaatsing van de speeltuigen is 20.150 euro. 

 

Alle speeltuigen worden uitgevoerd in duurzaam Robinia hardhout. De keuze voor duurzaam hardhout is weloverwogen. Houten speeltoestellen dragen namelijk bij aan een natuurlijke speelomgeving en nodigen kinderen uit om met natuurlijke materialen en structuren in contact te komen. Er werd overwegend gewerkt met hout van bomen uit duurzaam beheerde bossen, dat niet behandeld werd. Deze keuze in lijn met de natuur zorgt ervoor dat de ontbaste boomstammen van robiniahout in de loop van de tijd een fraai grijsachtig laagje krijgen en opgaan in de omgeving, een keuze die tevens zorgt voor een kleine vraag aan onderhoud.

 

De herinrichting concreet:

De werken starten op 15 september 2020 en zullen zo’n 6 tot 8 weken in beslag nemen en daarna zal de groenaanleg nog in een aantal verschillende fasen gebeuren.


Het doel is alleszins om in het voorjaar 2021 deze hernieuwde ontmoetingsplek officieel te kunnen openen!

 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 sep 2020
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief