De Tankslag komt naar ROOSDAAL

C21

De Tankslag komt naar ROOSDAAL

Roosdaal_2018

Saneer binnenkort je stookolietank met premies

In 2023 zal het in Roosdaal mogelijk zijn om een ongebruikte stookolietank te neutraliseren of verwijderen met behulp van een groepsaanbod en gemeentelijke premies.  Dit voorstel van Groen werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 2 juni 2022. Het groepsaanbod staat ook wel gekend als de ‘tankslag’ die door de intercommunale Haviland enkele jaren terug werd opgestart en waarbij oude stookolietanks collectief gesaneerd worden.

 

Waarom een tankslag?

“Stookolietanks, zowel bovengrondse als ondergrondse, vormen een risico voor het milieu. Een lekkende tank veroorzaakt zware grondwater- en bodemverontreiniging. Zelfs een ‘lege’ tank kan nog tot 100 liter stookolie bevatten. Wie zijn tank niet meer gebruikt, is daarom verplicht om hem te laten saneren nadat hij buiten gebruik is gesteld.”, aldus gemeenteraadslid Eline De Vos.

 

Daarom organiseert de intercommunale Haviland sinds enkele jaren een collectieve sanering van oude stookolietanks, de 'tankslag'. Het doel van dit project is om zoveel mogelijk buitengebruik gestelde stookolietanks te verwijderen. Als de tank om technische redenen niet kan worden verwijderd, dan moet deze geledigd, gereinigd en opgevuld worden. Dankzij de groepsaankoop is het verwijderen of neutraliseren van een stookolietank voor inwoners heel wat eenvoudiger en goedkoper.

 

De tankslag kent heel wat succes. Verschillende gemeenten waaronder Asse, Herne, Kampenhout, Kapelle-op-den-bos, Pepingen en Wemmel namen eerder al deel aan deze actie. In Asse werden er vorig jaar maar liefst 77 tanks verwijderd en in Kampenhout waren dat er 30. De volgende tankslageditie zal in 2023 van start gaan. Haviland zal eerst nog een officiële oproep doen naar de gemeenten over de tankslag.

 

Premie

“Gezien de aanzienlijke kostprijs voor het verwijderen of neutraliseren van een stookolietank, zal er ook een premie worden voorzien vanuit de gemeente. Zo kunnen we de drempel voor de inwoners verlagen en hen stimuleren om deel te nemen aan de tankslag. Bovendien biedt buurgemeente Liedekerke dit ook al aan.”, aldus gemeenteraadslid Marc Devits (Groen).

 

Hoeveel de premie zal bedragen hangt af van het type werken. De bedragen zijn vastgesteld op:

  • 200 euro voor het reinigen en verwijderen van een stookolietank in volle grond of in een groeve
  • 100 euro voor het reinigen en opvullen van een stookolietank in volle grond of in een groeve
  • 100 euro voor het reinigen en verwijderen van een bovengrondse stookolietank of een stookolietank in een kelder

De informatie rond de tankslag en de premies zal later nog worden gecommuniceerd in onder meer het gemeentelijk infoblad en op de gemeentelijke website. Infoavonden zullen ook worden georganiseerd waarbij Haviland extra ondersteuning voorziet.

 

Meer info: Eline De Vos van Groen Roosdaal: 0476 86 44 34 | eline.hl.de.vos@gmail.com

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jun 2022
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief