ROOSDAAL - Natuurpunt zorgt voor een veilige paddentrek

C21

ROOSDAAL - Natuurpunt zorgt voor een veilige paddentrek

Groepsfoto_paddenschermen_2023__kopie_
Ingezonden foto
 
Onze inheemse amfibieën worden rond deze periode massaal wakker. Bij de eerste hogere temperaturen gepaard met hoge vochtigheid ontwaken kikkers, padden en salamanders uit een diepe winterslaap. Dan hebben de amfibieën één doel: zich voortplanten in een zuivere poel, beek of vijver. Op hun tocht moeten de dieren het drukke verkeer op de verharde wegen trotseren. Om het aantal verkeersslachtoffers te beperken, worden in Vlaanderen op meer dan 200 locaties paddenoverzetacties georganiseerd. 
 
Veilige paddentrek 
Afgelopen weekend hebben Natuurpuntvrijwilligers schermen over een afstand van 300 meter langs de Schilder Evenepoelstraat in Strijtem geplaatst.  Zo’n paddenafsluiting van 50 cm hoog naast de weg vormt een kunstmatige barrière voor de dieren. Emmers ingegraven aan deze afsluitingen moeten de amfibieën opvangen wanneer ze de sprong naar de overkant wagen. De emmers worden dagelijks gecontroleerd, en opgevangen dieren worden door de vrijwilligers over de weg gezet en rond de poel in de Heidestraat vrijgelaten zodat ze hun reis kunnen voortzetten. Op sommige avonden worden meer dan honderd amfibieën in de emmers aangetroffen. De paddentrek duurt zo’n vier weken en ergens in juli of augustus zien we het gevolg ervan: honderden padjes, kleine kruipertjes van amper één centimeter groot, komen uit het water. Dit fenomeen is erg opvallend en wordt ook wel  de paddenregen genoemd.
Soorten ontdekken 
Paddenoverzetacties leveren een goede bijdrage aan het in kaart brengen van de amfibieënsoorten in Vlaanderen. Af en toe worden er tijdens de overzetacties zeldzame soorten ontdekt in nieuwe regio's. Dankzij de gerichte inventarisatie tijdens het voortplantingsseizoen wordt er nuttige informatie over de poelen verzameld waar de soorten zich voortplanten. Die informatie is zinvol ter bescherming van de verschillende soorten.  In 2022 konden er in Strijtem 818 amfibieën worden overgezet. In dit scala zaten gewone padden, bruine kikkers, groene kikkers, alpenwatersalamanders, vinpootsalamanders en kleine watersalamanders.
 
Mee op pad in Roosdaal?
Wil je graag helpen bij deze actie? Stuur een mail naar paddenoverzet.roosdaal@gmail.com. 
 Op www.paddenoverzet.be vind je een overzicht van alle acties, met gedetailleerde info van de locatie en de contactgegevens van de lokale coördinator, en achtergrondinformatie over inheemse amfibieën. 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 feb 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 03 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief