Team Kattoem zet zich in voor de restauratie van het Stenen Kruis

C21

Team Kattoem zet zich in voor de restauratie van het Stenen Kruis

Team_kattem_nieuwe_foto
ingezonden foto
 
Het_oude_stenen_kruis
 
Ook al kennen we “Team Kattem” vooral van leuke evenementen waarbij er een fijne tijd wordt geboden aan de inwoners van Kattem en omliggende landen, de leden van dit inmiddels beruchte Team willen meer zijn en doen. Zo bewaken ze de Kattemse tradities zoals “Koesjdiejl” en willen ze erfgoed en unieke bezienswaardigheden bewaren in het dorp.
Daarom willen ze zich inzetten om in het Kattem wereldberoemde Stenen Kruis (Stiejne Kroës) te redden. Sinds 1783 prijkt aan de hoek van de Hazelveldweg en de Profetenstraat een herdenkingskruis. Het Stenen Kruis werd er geplaatst als herdenkingskruis voor Frans Carlier, die daar om het leven kwam in een tragisch ongeval op 17 juli. Hij kwam onder zijn kar terecht en overleed ter plekke. Frans was de zoon van Dionisius (Denijs) Carlier en Barbara Thienpont, destijds de pachters van Hof Te Kattem. Het volledige verhaal is te vinden op de website www.kattem.be.
 
“Helaas bevindt het kruis zich momenteel in een zeer slechte staat” zegt André Leemans. “Een aantal vooraanstaande experts die het onderzochten, gaven ook aan dat het niet meer te redden viel”, voegt hij eraan toe. Maar dat was natuurlijk buiten de leden van Team Kattoem gerekend, want daar blijft men niet bij de pakken zitten.  “We gaan een nieuw Stenen Kruis plaatsen en het origineel in zijn huidige toestand verplaatsen naar de grote Kapel in de Kapelleweg” zegt Ronny Geeroms.  “Zo eren we het verleden van Kattem, maar brengen we ook vernieuwing in het dorp, met eerbied voor erfgoed en tradities.” “Op die manier willen we een project van pastoor Jozef De Bondt nieuw leven inblazen”, stelt André. “Dat Kattems icoon had in de jaren 90 al het idee om het kruis te redden.”
 
Het ontwerp is klaar en het gemeentebestuur werd gevraagd voor de benodigde vergunningen en toestemmingen. Zodra alles administratief in orde is, zal de bestelling voor een nieuw Stenen Kruis geplaatst worden. De oproep "Red Het Stenen Kruis!" heeft al heel wat respons gekregen vanuit de gemeenschap van Kattem. Giften, groot en klein, stroomden binnen op het rekeningnummer van Team Kattoem - BE33 9733 7215 1446.  Wil je ons nog steunen? Elke bijdrage is welkom.
Team Kattem zorgt er op haar eigen kenmerkende ook zelf voor dat er wat centjes in de kas komen voor deze projecten. Noteer de volgende data alvast in uw agenda:
 
1. 21 september 2024: 
2-dorpenwandeling Kattem-Strijtem (samenwerking met SAM – Strijtemse Actieve Mannen) met tal van verrassingen en verhalen.
Proeven en eenmalige exclusieve verkoop van de Kattem geuze El Ambiguo – versie 2024 – www.kattem.be/elambiguo.html
 
2. 26 oktober 2024: Kattem Folkt met MALAHIDE één van de beste Vlaamse folkgroepen, Wim Wulteputte doedelzakspeler, Ierse en Schotse whisky’s van Dram 242, aangepaste hapjes van Wim catering – dresscode Iers groen en Schots geruit en nog een paar verrassingen…
Alle info op www.kattem.be 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief