SINT-PIETERS-LEEUW - Brouwerij Lindemans lanceert allereerste Gins op basis van bier distillaat

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Brouwerij Lindemans lanceert allereerste Gins op basis van bier distillaat

Editiepajot_lennik_gin_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_lennik_gin_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

Twee op en top Belgische kwaliteitslabels hebben elkaar gevonden en brengen in primeur 2 Lindemans Premium Distilled Gins uit. Het zijn de eerste gins die op basis van distillaat van oude kriek gemaakt zijn. Deze flessen zullen in een eerste fase in genummerde flessen enkel op de Lindemans Brouwerij en in het Streekproductencentrum in de Poststraat in Halle verkocht worden.

Lindemans en De Moor creëren samen twee Distilled gins: een clear gin en een red gin. Beiden worden gemaakt op basis van een distillaat van oude Kriek en verenigen hiermee ambachtelijke en familiale tradities. Het zijn echte streekproducten, het Lindemans kriekbier is afkomstig uit het Pajottenland en wordt in Aalst gedistilleerd.
Stokerij De Moor hanteert een kleinschalige aanpak en denkt niet in termen van volumes, maar wel van kwaliteit en originaliteit. De Moor is gespecialiseerd in het maken van exclusieve producten in kleine oplagen, steeds volgens de traditioneel distillatieproces. Patrick Van Schandevijl, die de afgelopen 30 jaar de stokerij leidt, is altijd enorme fan van Lindemans’ lambiekbieren geweest, vandaar de perfecte match om samen deze unieke gins te creëren.
Lindemans Premium Gin
De niet-gekleurde Lindemans Premium gin is het resultaat van een distillaat van 15 goed uitgekozen botanicals en een distillaat van de verrukkelijke Oude Lindemans Kriek Cuvée René. Deze laatste wordt gebrouwen met hele krieken, volgens de traditie van de Belgische Lambiek. De gin zelf wordt dubbel gedistilleerd in kleine hoeveelheden (een batch van maximum 250 liter) in een koperen ketel of alambiek genoemd. Daarna wordt elke fles gevuld met deze unieke gin en gekurkt en gesloten met de hand.Deze gin drinkt het best met een sobere tonic, veel ijs en een garnituur van pompelmoes.
Lindemans Premium Gin Red
De rode gin wordt op dezelfde manier gedistilleerd als de klare gin. Naast de Oude Kriek Cuvée René van Lindemans wordt ook nog puur zuur kriekensap toegevoegd, vandaar de lichtrode kleur. Deze gin wordt ook dubbel gedistilleerd in een koperen ketel en met de hand gebotteld.Hij wordt het best gedronken als cocktail door bijvoorbeeld toevoeging van prosecco.
Gin: terug 100% Belgisch
Hoewel veel mensen denken dat gin afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk en dan meer bepaald London, ligt de oorsprong van gin in de Lage Landen. Al in de 16de eeuw werd voor het eerst brandewijn, gedistilleerde alcohol uit wijn en later graanbrandewijn, gedistilleerde alcohol uit graanbeslag gedronken door onze voorvaderen. Deze populaire genotsdrank werd gedistilleerd door gebruik te maken van inheemse kruiden zoals jeneverbes, maar ook exotische ingrediënten zoals kaneel of peper. Hier ligt dus de oorsprong van jenever, de huidige nationale drank van de Lage Landen.
Engelse soldaten zagen tijdens de tachtigjarige oorlog hoe plaatselijke strijders zich moed indronken met jenever en ze verkortten de naam tot gin. Toen ze terug huiswaarts trokken namen ze niet enkel de jenever mee, maar ook een aantal Vlaamse stokers. In Londen vonden deze stokers de geschikte plek om hun ambacht herop te starten, een grootstad met vele vaklui voor de techniek, de beschikbaarheid van graan en kruiden, en een immens potentieel aan verbruikers. De gin was geboren.
Stokerij De Moor is één van de laatste warme stokerijen van België, wat betekent dat het hele productieproces van echte graanjenever, gin, likeuren,… in eigen huis gebeurt, van de korrel tot de borrel, met respect voor de artisanale traditie.In elke stap van het productieproces is er menselijke tussenkomst van de Meester Distilleerder nodig. Patrick Van Schandevijl, 4e generatie bij de stokerij, is gepassioneerd door het beroep, het extraheren en het delicaat
Deze flessen zullen in een eerste fase in genummerde flessen enkel op de Lindemans Brouwerij verkocht worden.     
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jul 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 nov 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief