De Schola zingt Palmzondag in LEEUW

C21

De Schola zingt Palmzondag in LEEUW

De_scola_
De Schola brengt Gregoriaans. Foto Ingezonden
 

Vanaf de 9e eeuw was het Gregoriaans het vaste repertoire in de Roomse liturgie.  In verschillende soorten en vormen bleef het dat ook, naast latere muzikale ontwikkelingen zoals de polyfonie en orgelmuziek.

Na het Tweede Concilie ging het gebruik ervan pijlsnel achteruit.  Velen dachten - ten onrechte - dat het repertoire was afgeschaft, of zelfs verboden!  Niets was minder waar, maar ondertussen was het kwaad geschied, en buiten enkele uitzonderingen is het vandaag haast onmogelijk geworden om die eeuwenoude muziek nog te horen in haar natuurlijke biotoop: de liturgie.

De Schola Gregoriana Sainnensis, o.l.v. Joachim Kelecom, wil hier resoluut tegenin gaan.  Niet uit nostalgie naar vervlogen tijden, maar vanuit de vaste overtuiging dat de muziek én de inhoud van het Gregoriaans hun plaats verdienen naast alle andere vormen en soorten kerkmuziek.  "Wie geen geschiedenis heeft, heeft geen toekomst": wie zijn muzikale en liturgische erfgoed verwaarloost, kan onmogelijk zinvolle keuzes maken in de Kerk van vandaag - dat is het uitgangspunt.

Om deze overtuiging kracht bij te zetten, verzorgt de Schola de eucharistieviering van Palmzondag in de Sint-Pieterskerk te Sint-Pieters-Leeuw op zondag 14 april om 9.30u.  Het wordt een unieke kans om dit prachtige repertoire (opnieuw) te ontdekken.  Niet als luisterconcert, maar zoals het eeuwen geleden bedoeld was: een wezenlijk onderdeel van het mysterie van de eucharistie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2019
Marc Sluys
Hugo Casaer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 jun 2024

archief