Lambiek Fabriek uit Sint-Pieters-LEEUW is nieuw lid van Horal

C21

Lambiek Fabriek uit Sint-Pieters-LEEUW is nieuw lid van Horal

Auto-10
ozef Vanbosstraeten en Jo Panneels (voorste rij) worden verwelkomd door de Raad van Bestuur van HORAL Foto Ingezonden
 

 De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft er een nieuw lid bij. Met de toetreding van brouwerij Lambiek Fabriek uit Sint-Pieters-Leeuw telt de Hoge Raad voortaan 10 leden. 

“De algemene vergadering van onze vzw heeft tijdens de bijeenkomst van 23 januari jl. de toetreding van Lambiek Fabriek unaniem goedgekeurd. Met genoegen kan ik ook meedelen dat ons nieuw lid meteen heeft toegezegd om zijn deuren voor het publiek open te stellen tijdens de volgende editie van de Toer de Geuze in 2021”, zei HORAL-voorzitter Gert Christiaens. “De toetreding van Lambiek Fabriek is een goede zaak en maakt ons als sector sterker en slaagvaardiger. In de schoot van HORAL wordt namelijk door de meerderheid van de geuzeproducenten van het Pajottenland en de Zennevallei bepaalde gemeenschappelijke belangen besproken en worden overkoepelende projecten die nuttig zijn voor onze sector ondersteund. Ik denk hierbij aan de GTS-bescherming op Europees niveau van de Oude Geuze en Oude Kriek alsook aan het project rond de Schaarbeekse Krieken.”

“Wij brouwen al onze lambiek zelf op 100% ambachtelijke wijze. Het woord ‘Fabriek’ in de naam van ons bedrijf verwijst naar de straatnaam waar het allemaal begon. Onze eerste opslagplaats is namelijk gelegen langs de Fabriekstraat in de Leeuwse deelgemeente Ruisbroek. Aangezien daar niet voldoende plaats was voor een brouwinstallatie, gebruiken wij de ketels van brouwerij Belgoo in de Georges Wittouckstraat te Sint-Pieters-Leeuw. Ondertussen hebben we daar ons tweede, grotere tonnenmagazijn gevestigd”, aldus Jo Panneels. “Wij stellen het brouwsel bloot aan de buitenlucht in een koelschip boven de ingangspoort. Eens het wort is afgekoeld, wordt de lambiek overgepompt in houten vaten om te laten vergisten en rijpen.”

Lambiek Fabriek werd in 2016 opgericht door Jo Panneels en Jozef Vanbosstraeten. Jo Van Aert vervoegde het duo in 2017.  Op dit ogenblik heeft de jonge lambiekbrouwerij twee bieren in haar portfolio: de Oude Geuze Brett-Elle die gemaakt wordt van verschillende, zelf gebrouwde lambieken, en Fontan-Elle, een mengeling van fruitige lambieken die gebotteld werd zonder toevoeging van oude lambiek. In de loop van 2020 zal Lambiek Fabriek nog andere lambiekbieren op de markt brengen. 65% van de bieren wordt verkocht in België. De rest wordt geëxporteerd binnen en buiten Europa.

In 2019 werd bij Lambiek Fabriek 600 hectoliter geproduceerd. De totale lambiekvoorraad bedraagt op dit ogenblik ca. 130.000 liter. Een deel daarvan rijpt in Franse eikenhouten ‘barriques’ van 220 en 400 liter; een ander deel in imposante foeders van 4600 liter, die vorig jaar werden aangekocht.

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997 en telt in 10 producenten (Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans). De vzw verenigt de meeste lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. De Hoge Raad heeft als hoofddoel de promotie van ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek. De vzw neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren. Om de twee jaar organiseert HORAL de befaamde Toer de Geuze, de openbrouwerijendag van het Pajottenland en de Zennevallei. De volgende editie zal plaatsvinden op zaterdag 1 en zondag 2 mei 2021.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jan 2020
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief