HALLE - Brouwerij Boon neemt nieuwe brouwzaal in gebruik

C21

HALLE - Brouwerij Boon neemt nieuwe brouwzaal in gebruik

Editiepajot_halle
Foto © Elsie De Greef
 
Editiepajot_halle
Foto © Elsie De Greef
 
Editiepajot_halle
Foto © Elsie De Greef
 
Editiepajot_halle
De plechtige inhuldiging werd vooraf gegaan door een rondleiding in de brouwerij / Foto © Elsie De Greef
 

Brouwerij Boon installeerde een nieuwe brouwzaal en is daarmee klaar om  een nieuw hoofdstuk in de Lambiek-geschiedenis te schrijven. Herman Van Rompuy, President van de Europese Raad, heeft de brouwzaal plechtig ingehuldigd. Hij had veel lovende woorden voor de familie Boon. Hij apprecieerde de durf om in deze economisch moeilijke tijden te renoveren en te innoveren, hij bewonderde hun liefde voor het vak en voor het bier en wenste hun heel veel succes.

Tot op heden werd in Brouwerij Boon lambiek gebrouwen in de gietijzeren roerkuip uit 1896,  deze voldeed niet meer aan de eisen van de arbeidsveiligheid. Ook was de capaciteit niet toereikend voor de toenemende vraag. Daarom werd de laatste jaren, een hele winter door, ook zelfs op zaterdag en zondag, gebrouwen en nog kon niet aan de vraag worden voldaan. Brouwerij Boon neemt nu haar nieuwe brouwzaal in gebruik. “Wij staan hiermee klaar  om - op basis van de kwaliteitseisen van zowel de bierliefhebbers als van de overheid - een nieuw hoofdstuk in de Lambiek-geschiedenis te schrijven.” zegt brouwer Frank Boon. Deze investering is volledig in lijn met de strenge wetgeving op de voedselproductie en –veiligheid.

Het koelschip van de oude brouwzaal blijft in dienst. Via dit koelschip vinden de wilde gisten hun weg naar het wort, zonder deze wilde gisten geen lambiek. De nieuwe, volautomatische, brouwzaal werd speciaal ontworpen voor het brouwen van Lambiek. Ze heeft een maximum capaciteit van bijna 3 keer deze van de oude brouwzaal en er kunnen ook meerdere brouwsels per dag gemaakt worden.

Deze brouwzaal is een ‘groene’ brouwzaal. Ze verbruikt half zoveel energie als de oude. Via een warmtewisselaar worden de dampen gecondenseerd en de energie gerecupereerd, op deze manier komen ‘brouwerijgeuren’ minimaal in de omgevingslucht terecht. Het energie-recuperatie systeem is dus zowel een economisch als een milieuvriendelijk systeem.

Speciaal voor de inhuldiging van de nieuwe brouwzaal heeft Brouwerij Boon op 3 en 4 december 2008 een speciale, een iets zwaardere dan de normale, lambiek gebrouwen. Frank Boon verduidelijkt: “Deze lambiek rijpte gedurende 2 jaar in foeder nr 44. In totaal werden er in augustus 2010 zo’n 20.520 flessen van 37,5 cl afgevuld. Dit bier onderging een rijping van bijna 3 jaar op fles, deze heel speciale Oude Geuze, doopten we met de naam Oude Geuze Boon  VAT 44.”

Wie graag eens een bezoekje brengt aan de brouwerij kan dit tijdens de opendeurdag op zaterdag 20 april van 11 tot 18u en brouwerij Boon neemt op 21 april van 10 tot 17u ook deel  aan de Tour de Geuze.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2013
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 02 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024
Marc Sluys | 26 apr 2024
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief