HALLE - Retrospectieve Georges Cornelis in de Sint-Vincentiuskerk

C21

HALLE - Retrospectieve Georges Cornelis in de Sint-Vincentiuskerk

Editiepajot_halle_schilder_1_foto_merckx
De Buizingse Spits (Foto © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_schilder_foto_sluys
Georges Cornelis. (Foto © Nand Sluys)
 

Kunstkring Buizingse Spits gaat één van zijn stichters eren. Het betreft een retrospectieve van kunstschilder “Georges Cornelis” in de St. Vincentiuskerk te Buizingen van 7 tot 15 september.

Georges Cornelis is al 75 jaar met kunst bezig. Hij is nu 80 jaar. Zijn werken weerspiegelen de natuur, politiek, godsdienst en sociale gebeurtenissen en kunnen gecatalogeerd worden zowel als impressionistisch, expressionistisch, fauvistisch en constructivistisch
Georges Cornelis begon zowat 75 jaar geleden in de keuken van zijn grootvader, meestal op de achterzijde van doodsbrieven, allerhande dieren en huisjes te tekenen. Al in de kleuterklas en lagere school werd hij geprezen voor zijn tekeningen en schilderijtjes. Tussen haakjes vertelde hij dat hij toen nogal een speelvogel was (en vermoedelijk ontstond daar zijn 2e grote passie als duivenliefhebber).
In het middelbaar onderwijs moedigden zijn tekenleraars Dedecker en Vandebotermet, hem aan om zijn talenten verder te vervolmaken en uit te werken. Dit was in die tijd niet evident en hij kreeg de uitdrukkelijke vraag van zijn ouders om ofwel een klassiek onderwijs te volgen of te gaan werken. Dus ging hij werken als leerjongen bij de gebouwenschilder Max Hulin, een kunstminnende man waarmee Georges een zeer goede verstandhouding had, en volgde ‘s avonds les in de kunstacademie te Sint-Jans- Molenbeek. Na 6 jaar decoratie en kunstschilderen eindigde Georges met grote onderscheiding. In die periode kwam hij in contact met de schilders Depooter, Vandenneste en beeldhouwer Delneste.
Hij sloot zich aan bij de vereniging “Ars Hallensis” onder de kundige leiding van kunstenaar (schilder en glaswerken) Jef Colruyt. Regelmatig werden tentoonstellingen georganiseerd. Zo maakte hij ook kennis met zijn goede vriend René Devedeleer. In 1989 stond hij mee aan de wieg van Buizingse Spits.
Na zijn actieve loopbaan als schilder heeft hij de kans gegrepen om als leerkracht BSO aan de slag te gaan, waar hij tot zijn pensioen zijn artistieke kennis kon doorgeven aan zijn leerlingen en waar hij zich meer en meer kon uitleven in de kunst.
Enkele jaren geleden ontstond er bij hem thuis een schildersgroep. Deze schilders die wekelijks samen komen om te schilderen zijn vol lof over zijn enorme kunstkennis en zijn heldere en eigenzinnige analyses van alles wat met kunst te maken heeft.Door zijn beroepsloopbaan, zijn vrouw en heroriëntering als leerkracht werd zijn kenniskring uitgebreid en kon hij veel interessante personen ontmoeten.
De retrospectieve Georges Cornelis in de Sint-Vincentiuskerk in Buizingen is toegankelijk op 7, 8, 14 en 15 september van 14 tot 18 uur.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 aug 2013
Felix Merckx
Felix Merckx en Nand Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 01 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 apr 2024
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief