AFFLIGEM - Zomeravondwandelingen: de start van 52 wandelingen van de hand van Leo De Ryck

C21

AFFLIGEM - Zomeravondwandelingen: de start van 52 wandelingen van de hand van Leo De Ryck

Image1

Als gepassioneerd wandelaar heeft Leo De Ryck zaliger er altijd naar gestreefd om  zijn medemensen ook meer op stap te laten gaan. Enkele jaren geleden startte hij een project op waarbij hij de bedoeling had om een pakket van 52 wandelingen in en rond Affligem uit te werken; één wandeling voor elke week van het jaar dus. De routes en een gedeelte van de begeleidende teksten voor deze wandelingen heeft hij nog kunnen uitwerken; zijn vroegtijdig overlijden hebben hem echter niet meer toegelaten om dit werk te voltooien. Het was op zijn sterfbed dat hij aangedrongen heeft om zijn project verder uit te werken en te publiceren. Gidsen Affligem hebben met enthousiasme die taak op zich genomen, uit dankbaarheid voor alles wat Leo voor de gidsenwerking betekend heeft.

 

Intussen zijn de eerste 10 wandelingen klaar. Nog 42 te gaan… Er is heel wat tijd en overleg in dit concept gekropen, vooral omdat ze er een kwaliteitsvol gegeven willen van maken dat de goedkeuring van Leo zou krijgen. 

 

Om iedereen te laten kennismaken met deze wandelingen, organiseren de dienst toerisme en Gidsen Affligem 2 zomeravondwandelingen, één in Essene en één in Teralfene. Tijdens deze zomeravondwandelingen krijg je de kans om de eerste twee wandelingen uit te proberen. Alle deelnemers krijgen bovendien de route mee naar huis.

 

Praktische info:

Zomeravondwandeling Essene: Duivenmelkerswandeling:

Beschrijving:

De duivensport heet een Belgische uitvinding te zijn. De huidige reisduif werd tussen 1820 en 1840 in onze contreien gekweekt. De Antwerpse baron Ulens en zijn knecht André Bernaerts waren de grondleggers van deze soort. Begin 19de eeuw werden er al wedstrijden gehouden. In de jaren 1950 kende ons land 250.000 duivenmelkers. Deze wandeling stuurt ons langs weidse landschappen in Essene en Asbeek met prachtige vergezichten met hier en daar nog duiventillen in het landschap.

 

Afstand: totale afstand 6.4 km ( 3.1 km verhard, 3.3 km onverhard )

Datum : donderdag 18 juli 

Start : om 19.00 uur aan de kerk van Essene

 

Zomeravondwandeling Teralfene: Teralfene in WOII

Beschrijving:

Het geweld van de Tweede Wereldoorlog heeft relatief weinig materiële schade aangericht in Teralfene. De Duitsers zijn betrekkelijk gemakkelijk de Dender kunnen oversteken zodat er geen zware gevechten plaats vonden. Toch kan je er nog sporen vinden van de oorlog; deze wandeling laat ze je ontdekken.

 

Afstand: totale afstand 5.5 km ( 4.2 km verhard, 1.3 km onverhard ) 

Datum: donderdag 8 augustus

Start: om 19.00 uur aan de kerk van Teralfene

 

Wandeling van de Vriendschap Hekelgem:

‘Vriendschap is iets kostbaar in ’t leven en mag zeker niet verloren gaan, integendeel dient regelmatig onderhouden te worden. Een wandeling is daartoe een uitstekende gelegenheid en schept de beste mogelijkheid tot ontmoeting en babbel. Vandaar dit jaarlijks initiatief, waarbij de kans geboden wordt om vrienden eens gezellig bij elkaar te brengen.’ Leo De Ryck

 

Zondag 25 augustus a.s worden jullie wederom van harte uitgenodigd op onze “Wandeling van de vriendschap”. Deze keer verkennen we de lievelingswandeling van Leo die gaat langs het hopveld, de Kluiskapel en de Faluintjes. We sluiten aan bij het Bruegeliaans volksfeest, georganiseerd door vtbKultuur met onderweg verhalen over Bruegel in de streek verzameld door Leo De Ryck. 

 

Datum: zondag 25 augustus 

Afstand: 7,2 km

Start: 14.30 uur aan het jeugdheem abdij (binnenkoer), Abdijstraat

 

Opbouw van de wandelingen:

  • op de eerste pagina kan je telkens de routebeschrijving en de kerngegevens van de wandeling vinden;
  • blad twee en drie bevatten korte weetjes over de verschillende blikvangers langs deze route;
  • de laatste bladzijde is een kaart met aanduiding van de blikvangers en de horeca langsheen de wandeling;
  • de wandelingen zullen op de site van Toerisme Affligem geplaatst worden; het is niet de bedoeling ze in drukvorm algemeen ter beschikking te stellen. De wandelingen kunnen uitgestippeld worden aan de hand van de geschreven routebeschrijving, ze kunnen eventueel thuis afgedrukt worden of (tegen een kleine vergoeding) op het gemeentehuis. Op de kaarten is ook een QR code afgedrukt die op intelligente telefoons kunnen gedownload worden zodat aangepaste apps toelaten te wandeling in detail te volgen.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jul 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief