AFFLIGEM wordt een Warme Gemeente

AFFLIGEM wordt een Warme Gemeente

Warme_william__4_
 

1 op 5 jongeren geeft aan zich niet goed in zijn vel te voelen… een ontluisterend cijfer, dat zich dan ook  vertaalt in het hoge suïcidecijfer in Vlaanderen. Tijd om daar iets aan te doen! Dat is ook de motivatie van Affligem, die instapt in het project Warme Steden en Gemeenten samen met 41 andere steden en gemeenten. Affligem draagt zo een steentje bij aan het verhogen van het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren. 

 

Affligem verenigt alle organisaties die werken naar kinderen en jongeren en hun mentaal welzijn. Zo worden de krachten gebundeld om de veerkracht van kinderen en jongeren te verhogen. Een goede geestelijke gezondheid in de jeugdjaren vormt namelijk de basis voor gezondheid en welbevinden in het latere leven en vermijdt veel psychisch leed. 


Het einddoel? Een veilige plek, waar veerkrachtige kinderen en jongeren hun talenten en identiteit kunnen ontplooien, zich kwetsbaar kunnen opstellen en daarin gesteund worden door hun omgeving en leeftijdsgenoten.  

 

Daarbij zal Affligem zich baseren op 8 pijlers om veerkracht te versterken:

  1. Besteed aandacht aan de basisbehoeften en rechten van kinderen en jongeren
  2. Moedig een warme, ondersteunende opvoeding aan
  3. Ondersteun de persoonlijke ontwikkeling
  4. Creëer verbondenheid tussen kinderen, jongeren en hun omgeving
  5. Maximaliseer kansen op fysieke gezondheid
  6. Maak kwetsbaarheid bespreekbaar in een veilige omgeving
  7. Zorg dat kinderen en jongeren makkelijk de weg naar hulp vinden
  8. Betrek kinderen en jongeren bij het beleid

Hierbij worden ze begeleid door Logo Zenneland ondersteund door een consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven,  de Vlaamse Logo’s, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven. 

 

Binnenkort zie je ook Warme William verschijnen in het straatbeeld.  Deze campagne met bijhorende app wil de jongeren en hun omgeving aanzetten om kwetsbaarheid te delen en empathisch te luisteren naar elkaar zonder oordeel. Meer info: www.warmewilliam.be 

 

Dinsdag 10 september (19.30 - 21.00 uur) organiseert Affligem een doe-lezing met tips & tricks: ‘word een superluisteraar voor iemand in nood’ - Hoe til je een gesprek naar een ander niveau?


‘Empathisch luisteren is zinvol voor iedereen’, aldus Herman Steppe, schepen van Gezondheid & Preventie, Gelijke Kansen en dienst Welzijn ‘het maakt mensen veerkrachtiger en creëert meer verbinding in de samenleving.’


Deze lezing is gratis en wordt gegeven door een stafmedewerker van Tele-Onthaal Vlaams Brabant en Brussel. Inschrijven verplicht: gezondegemeente@affligem.be of 053-64 00 45

 

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 aug 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 01 jan 2021
Jacky Delcour | 17 dec 2020

archief