Taaltassen vergemakkelijken lessen Nederlands voor anderstaligen

C21

Taaltassen vergemakkelijken lessen Nederlands voor anderstaligen

20200204_112228
 

De provincie Vlaams-Brabant stelde 75 nieuwe Taaltassen samen voor bibliotheken met een Taalpunt Nederlands. In deze Taaltassen  zit educatief materiaal, zoals spelen en boeken. Leerkrachten kunnen ze ontlenen om hiermee aan de slag te gaan tijdens hun lessen Nederlands voor anderstaligen. De bibliotheken van Liedekerke, Wemmel, Machelen, Hoeilaart en Landen ontvingen elk 15 verschillende Taaltassen.

 

Leerkrachten uit het kleuter, lager en secundair onderwijs kunnen binnenkort in de bibliotheken van Liedekerke, Wemmel, Machelen, Hoeilaart en Landen terecht om de Taaltassen te ontlenen. De bibliotheek van Overijse zal de tassen voor het secundair onderwijs van Hoeilaart in hun bibliotheek plaatsen. De bibliotheken van Sint-Pieters-Leeuw, Affligem en Ternat zullen later ook zo’n Taaltassen samenstellen.

 

“In de groenkleurige draagtassen vinden ze 3 taalspelen en een 5-tal boeken over thema’s, zoals dieren, natuur, gevoelens, vrije tijd, wereld, identiteit en alfabetisering. Bij elke tas hoort steeds een infofiche met extra tips voor online en/of gratis materialen die bij het thema passen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

 

In 2018 werden reeds Taalkoffers ontwikkeld om leerkrachten op weg te helpen bij de keuze van materialen. De nieuwe Taaltassen bundelen taalspelen en lees-, luister- en prentenboeken per thema en vormen zo een uitbreiding op de materialen van het Taalpunt Nederlands in bibliotheken.

 

Taalpunten in bibliotheken stimuleren Nederlands bij anderstaligen

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt reeds sinds 2014 bibliotheken bij de oprichting en het onderhoud van een Taalpunt Nederlands. Bibliotheken met zo’n Taalpunt Nederlands voorzien een plaats in de bib waar anderstaligen allerlei materiaal vinden om Nederlands te oefenen. Ze vinden er taalcursussen, woordenboeken, lees- en luisterboeken, films, kranten en tijdschriften op maat.

 

“Zo wordt de bib een ontmoetingsplaats waar anderstaligen Nederlands komen oefenen op hun eigen tempo en volgens hun eigen interesses. Dat is niet alleen belangrijk voor hun toekomst, maar elkaar verstaan is ook belangrijk als we iedereen deel willen laten uitmaken van onze Vlaamse samenleving. Ook die sociale component zit in het project vervat, want vaak horen bij het Taalpunt immers allerlei taalstimulerende projecten, zoals samenleesgroepen of Boekenstoeten. Ondertussen kunnen anderstalige inwoners van Vlaams-Brabant hiervoor in maar liefst 41 Taalpuntbibliotheken terecht”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief