PEPINGEN - Retrospectieve tentoonstelling Kunstschilder Jozef Lucas

C21

PEPINGEN - Retrospectieve tentoonstelling Kunstschilder Jozef Lucas

Pep_retrospectieve_lucas_
Foto © Marc Sluys
 
Kunstschilder_lucas
Kunstschilder Lucas (Foto archief Felix Merckx)

Retrospectieve  tentoonstelling Kunstschilder  Jozef  Lucas (1908 – 1986).  De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de uitgave van zijn “Winterlandschap-Pepingen” op de Belgische eindejaarspostzegel 1990. Deze postzegel werd gedrukt op 12.000.000 ex.

Deze Halse schilder liet zich bij zijn schilderkunst graag inspireren door het Pepingse landschap. Op 12 november 2010 is het 20 jaar geleden dat één van die Pepingse winterlandschappen als postzegel verschenen is:  “de Pepingse postzegel” met begeleidende feestwensen werd door de Post uitgebracht op 12 miljoen exemplaren. De postzegel is nu nog altijd een kostbaar collectoritem.

Het oorspronkelijke schilderij en een groot deel van het oeuvre van Jozef Lucas is naar aanleiding van deze ‘verjaardag’ uitzonderlijk  te bewonderen tijdens de retrospectieve tentoonstelling in de Sint-Martinuskerk van Pepingen.

Kunstschilder Jozef Lucas .

Jozef Lucas werd geboren te Halle op 2 april 1908. Als kind uit een groot gezin moest hij al vroeg aan het werk en werd postbode, functie die hij tot zijn pensioen vervulde. Even vroeg ontlook bij hem het kunstgevoel, eerst met potlood en papier om uit te groeien tot een volwaardig schilder. Lucas volgde lessen bij verschillende Halse kunstenaars. Hij leerde tekenen bij Leon Van Hassel, later bij Professor De Gieter. Fil Vanhoof gaf hem de eerste raadgevingen inzake schilderen. Van Thevenet erfde hij de liefde voor de natuur en voor de schoonheid van Brabantse landschappen. Op 35-jarige leeftijd begon hij de lessen van Jef Colruyt te volgen aan de School voor Kunsten en Ambachten, de Halse schilderschool. Hij ontwikkelde in de loop der jaren een eigen stijl zodat hij, zoals met de meeste grote kunstenaars, moeilijk of niet in een bepaalde school kan worden ondergebracht . Zijn functie van postbode, die hem iedere dag op de weg bracht, gaf hem des te meer de gelegenheid om te observeren. Bij voorkeur schilderde hij stillevens maar vooral weidse winterlandschappen uit zijn eigen streek. Hierdoor zou men al te gemakkelijk kunnen besluiten dat hij een somber en pessimistisch kunstenaar was. Niets is minder waar. Lucas doorleeft het eindeloze winterlandschap in metafysische bewondering : enerzijds met naïeve kinderogen bekeken, realistisch vastgesteld en in een magische wereld van licht en kleur ten slotte afgewerkt.

Lucas die de schilderkunst als liefhebber begon te beoefenen, bleef dit in de gunstige betekenis van het woord  zijn leven lang. Zijn werken werden steeds met dezelfde zorg uitgevoerd, de stijl verbeterd zonder aan natuurlijkheid en spontaniteit te verliezen.

Lucas was een bescheiden man maar het kon niet anders dat zijn talent alom bekendheid verwierf. Tentoonstellingen in binnen- en buitenland lieten hem aan het publiek kennen. Prijzen in Parijs, Lissabon, Madrid, Wenen, New-York, Osaka, Antwerpen e.a.  waren uiterlijke erkenningen van zijn talent.

Deze postman heeft reeds plaats genomen in de galerij van onze grote schilders, van dezen die onze beste kunstambassadeurs in de wereld zijn. Schilderijen van Lucas prijken op een ereplaats in privé- en publieke collecties. Werken die tegelijk vreugde en melancholie uitstralen, die het menselijk hart verwarmen, geschilderd van bewondering naar verwondering.

Op 2 april 1983 vierde Jozef Lucas zijn 75-ste verjaardag met een retrospectieve van zijn werken van 1930 tot 1982 in zijn geboortestad.  Het was bedoeld als een eenvoudige kennismaking met het leven en het werk van een man uit het volk, een Hallenaar in lijf en nieren, een man die zestig jaren van zijn leven aan zijn feeërieke en magische kunst heeft gewijd. Hij overleed op 31 oktober 1986.

Retrospectieve  tentoonstelling Kunstschilder  Jozef  Lucas (1908 – 1986)

Sint-Martinuskerk Pepingen: Zaterdag 13 en  zondag 14 november van 13.00 tot 17.00 uur

Opening op vrijdagavond 12 november om 19.00 uur. Toegang gratis.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 okt 2010
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief