PEPINGEN - Groeten uit Indonesië vanwege Wereldsolidariteit

C21

PEPINGEN - Groeten uit Indonesië vanwege Wereldsolidariteit

3_dsc_0122
Afspraak bij de plaatselijke KAJ(kajotters). Foto's Paul Baert
 
Img_1470
Img_1422
 

Van 31 oktober tot 14 november trok Wereldsolidariteit met een ploeg van 18 enthousiaste mensen naar Indonesië geweest, op bezoek bij de partners van Wereldsolidariteit, KSBSI, Gartex en YCW.

Het was allerminst een toeristische reis om mooie plaatjes van gebouwen en landschappen te verzamelen. Door een inleefreis zijn wij ter plaatse gaan kennismaken met de levensomstandigheden en de werksituatie van de gewone man en vrouw en tegelijkertijd hebben wij onze partners laten zien dat hun inspanningen ons ter harte gaan.

KSBSI is een federatie van vakbonden die de werknemers organiseert om het eigen lot in handen te nemen. YCW is een jongerenorganisatie die naar het voorbeeld van Kardinaal Cardijn jongeren bijeenbrengt en weerbaar maakt.

Wij hebben meestal kleinschalige maar levenskrachtige projecten bezocht en onze blijvende steun toegezegd.

 

 

Wereldsolidariteit is de NGO van de Christelijke Werknemersbeweging, gesteund door ACW, ACV, CM, KAV,KWB, Ziekenzorg-CM, KAJ en OKRA. Wereldsolidariteit ijvert voor structurele veranderingen en blijvende oplossingen en heeft daartoe een internationaal netwerk opgezet van solidariteit tussen Noord en Zuid.

 

Als deelnemers aan deze inleefreis hebben wij ons er toe verbonden om nadien over onze ervaringen te komen vertellen bij alle plaatselijke verenigingen die de gedachte van Solidariteit tussen Noord en Zuid een warm hart toedragen.

Mijn naam is Willy Debraekeleer. Ik ben sedert 2002 reisbegeleider bij Okra en lid van de Stuurgroep Reizen.  Samen met Paul Baert werd ik door Okra aangewezen om deze inleefreis mee te maken. Ik beschouw dit als een blijk van waardering vanwege mijn collega’s en zal graag getuige zijn van de opgedane ervaringen.
Indonesië is een reusachtig land, het 4e grootste ter wereld. Het ligt in Zuid-Oost Azië en bestaat uit 18.750 eilanden, waarvan er 6.000 bewoond zijn. De bekendste zijn Java, Sumatra, Kalimantan (vroeger Borneo), IrianJaya, Sulawesi, Bali en de Molukken. Indonesië is sedert 1945 onafhankelijk. Voordien was het gedurende haast 500 jaar een Nederlandse kolonie.

Alhoewel het een democratie is waren de meeste regeerders voordien militairen. Namen als Soekarno en Soeharto zijn allicht nog gekend. De huidige president heet Susilo Bambang Yudhoyono.

De talrijke bevolking (250 miljoen) is overwegend moslim (86%), 10% is christen. Verder zijn er nog wat Hindoe (3%) en Boedhisten (1%). De meeste Indonesiers( 91%) zijn geletterd.

Meer dan de heft van de bevolking leeft onder de armoedegrens, wat wil zeggen dat zij een maandinkomen hebben van minder dan 100 Euro.

Indonesië is dezer dagen erg veel in het nieuws geweest omwille van de uitbarsting van de vulkaan Merapi, nabij de stad Jogjakarta op Java.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2010
Paul Baert
Paul Baert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief