PEPINGEN - Vzw DORP promoot duurzaamheid

C21

PEPINGEN - Vzw DORP promoot duurzaamheid

Editiepajot_pepingen_energiescan_foto_sluys
Foto © Marc Sluys
 
Image004
De foto toont dat de ramen het meest energie verliezen (dubbelglas maar geen hoogrendementsglas), de deur verliest veel minder warmte omdat een warmtesluis aanwezig is.
 
Image002
De foto toont duidelijk dat de garagepoort niet geïsoleerd is en er dus veel warmte langs daar verloren gaat.
 

De vzw DORP wat staat voor ‘Duurzame Ontwikkeling voor de Regio Pajottenland’, wil duurzaamheid promoten en stimuleren bij de bevolking en dat in samenwerking met lokale verenigingen en organisaties. Allerlei acties zijn voorzien. Zo vallen zij binnen bij burgemeesters uit het Pajottenland binnen en kijken bij hen hoe het staat met de duurzaamheid bij hen.

Met de boodschap “Beste burgemeester, welk soort manager bent u thuis?” stappen zij binnen bij een burgemeester. De eerste die aan de beurt kwam was André De Roubaix, burgemeester van Pepingen. Andere burgemeesters die nog aan de beurt komen zijn Lieve Van Linthout (Sint-Pieters-Leeuw), Kris Poelaert (Herne), Luc Deneyer (Bever), Michel Doomst (Gooik) en Pierre Deneyer (Galmaarden).
 
Met deze eerste actie willen ze de burgemeesters aansporen om een voorbeeld te zijn voor hun burgers. Ze zijn immers de manager van hun gemeente
 
Er wordt gewerkt rond thema’s als energie, voedsel, water, mobiliteit, land en groen en leven en wonen. Voor het onderzoek werd een checklist opgesteld met 100 vragen.
 
PIEPEN
Over de actie zelf Tania Stadsbader, secretaresse van de vzw Dorp: “Wij komen even piepen en vallen meteen met de deur in huis. Wij meten hun temperatuur, hangen boven hun kookpotten, snuffelen in hun koelkast en kijken naar hun sluipverbruik. Zijn ze spaarzaam op verlichting en kunnen ze zorgeloos zingen onder de douche?  Waar slaapt hun auto en zijn ze gerust met het dak boven hun hoofd? Wij ventileren hun geest, sporen alle mogelijke lekken op en sparen hun portemonnee! Scoren hoeft niet. Burgemeesters hoeven geen uitblinkers te zijn. We gaan niet vingerwijzen maar geven advies. En niemand is gebuisd “.  
 
Hoe was het gesteld bij de burgemeester van Pepingen?
 
Aan het plafond hingen een aantal halogeenlampjes, die niet zo energie zuinig zijn. Ook de waterkraan is niet zuinig genoeg. Er staat immers geen spaarperlator op. Positief was zeker dat de rolluiken van het huis naar beneden waren.
 
Wat dacht de burgemeester zelf?
André De Roubaix: “Ons keuken is pas vernieuwd en blijkbaar hebben we terug al kosten. Het is absoluut interessant dat men zoiets doet. We zijn vorig jaar toch even opgeschrikt van onze ecologische voetafdruk dat wij vijf keer te hoog zitten Ik ben overtuigd dat wij daar iets moeten aan doen”.
 
Na de energiechecks bij de burgemeesters kunnen ook gewone burgers een beroep doen op een energiecheck van vzw DORP.
Dat gebeurt volledig gratis, op voorwaarde dat de aanvrager 5 geïnteresseerden verzamelt om mee de rondleiding te volgen.
 
Dat noemen wij het sneeuwbaleffect. Opdat iedereen een aantal inspanningen doet naar duurzaamheid onder eigen dak.
 
 
Meer info op info@vzwdorp.eu  - www.vzwdorp.eu  - tel 0487 90 66 31
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2011
Felix Merckx en Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 27 jan 2023
Sam Herremans | 10 jan 2023

archief