PEPINGEN vraagt de Vlaamse regering om raad over de inplanting van windmolens

C21

PEPINGEN vraagt de Vlaamse regering om raad over de inplanting van windmolens

Windturbines_goed_p200

In een open brief aan de Vlaamse regering vraagt het college van burgemeester en schepenen van Pepingen meer informatie over het plaatsen van windmolens op hun grondgebied.

De laatste maanden is Pepingen gevat door twee concrete en verschillende aanvragen om windmolens te plaatsen in de gemeente.
 
Voor Pepingen brengt dat veel werk mee. Met de diverse types vergunningen (bouwvergunning, milieuvergunning, vergunningen voor windmeetmasten) zijn ze permanent bezig met openbare onderzoeken.
 
In hun open brief wijzen ze dat ze als lokaal bestuur zeker hun verantwoordelijkheid
opnemen omtrent energiebesparing en omtrent de productie van duurzame energie.
De jongste twee jaar werden vijf infovergaderingen georganiseerd en werden twee bezoeken aan windmolens in exploitatie georganiseerd.
 
Ondanks de inspanning stelt het schepencollege vast dat de aanvragen voor verdeeldheid zorgen in de gemeente.
 
Verder staat in de open brief: “Ondernemers en grondeigenaars zien in de eerder vage regelgeving kansen. De burgers grijpen de onduidelijkheden in de regelgeving aan om zich via petities te verzetten. Het geheel verstoort de sociale cohesie in onze anders zo vreedzame gemeente en slorpt teveel tijd en energie van het gemeentestuur op die we normaal zouden moeten besteden aan onze kerntaken.
Gezien de vergunningen verleend worden door de hogere overheden lijkt het ons wenselijk dat er op het niveau van de Vlaamse Regering gezorgd wordt voor meer duidelijkheid in de regelgeving”.
 
Aan de Vlaamse regering stellen zij twee prangende vragen. Zo willen zij weten of windmolens kunnen in een open landschap, en wat de minimale afstanden zijn.
 
“Als Pepings gemeentebestuur vragen wij de Vlaamse Regering te willen zorgen voor een duidelijker en transparanter kader waaraan deze aanvragen vooraf getoetst kunnen worden”, aldus de open brief
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mei 2011
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief