HERNE - Soetkin De Padt terug van een stage in Peru

C21

HERNE - Soetkin De Padt terug van een stage in Peru

Collag_de_padt_peru
HERNE - Ergotherapeute Soetkin De Padt terug van een stage in Peru - Foto ingezonden
 

Soetkin De Padt (20) uit St-Pieters-Kapelle studeert ergotherapie aan de hogeschool Odisee, de nieuwe gezondheidscampus van Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Tot afgelopen week verbleef Soetkin samen met een studiecollega voor een stage in Peru, waar ze twee maanden lang kinderen met een beperking begeleidden. Ergotherapie is een paramedische discipline die dagelijkse handelingen weer mogelijk wil maken bij mensen die door een ziekte, ongeluk of handicap kampen met een fysieke of mentale beperking.

Een betekenisvolle stage
“Mijn verblijf in en rond Cuzco, een stad in het zuidoosten van Peru, beantwoordde tezelfdertijd aan twee van mijn verzuchtingen: mijn opleiding als ergotherapeut afsluiten met een betekenisvolle stage én tegemoet komen aan mijn reishonger. Samen met nog een andere collega-studente was ik aan de slag in het ziekenhuis San Juan de Dios”, vertelt Soetkin. “De meeste kinderen die in het kinderziekenhuis verblijven komen uit de armste lagen van de bevolking. De aandoeningen van de kinderen variëren er van hersenverlamming tot het syndroom van Down”.
“Het project is opgesplitst in twee delen. In één deel worden er ongeveer 30 kinderen permanent opgevangen omdat het niet meer mogelijk is om bij hun ouders te wonen. In het andere deel worden er kinderen voor een klein bedrag behandeld en krijgen ze therapie. De kliniek wordt gefinancierd en onderhouden door de katholieke kerk. Er werken ongeveer 30 medewerkers in de kliniek, zoals artsen, een podoloog, verschillende verpleegkundigen, een psycholoog, verschillende fysiotherapeuten en een logopedist”, vervolgt Soetkin. ”Ikzelf gaf ergotherapie aan die kinderen. Therapieën rond fijne motoriek, grove motoriek, cognitieve vaardigheden en schrijflessen, om maar enkele voorbeelden te noemen. De meeste van deze kinderen kwamen uit minderbedeelde families, maar in het ziekenhuis kregen ze gelukkig hulp tegen een lage prijs.”
Lessen Spaans
“Ik gaf de therapie in het Spaans”, aldus Soetkin. “De eerste vijf weken combineerde ik immers mijn stage met lessen Spaans. Zo kende ik al een aardig woordje. De hele ervaring was echt bijzonder: het land, de cultuur, de natuur, de taal en natuurlijk vooral de prachtige ervaring in het ziekenhuis waar een andere achtergrond, andere normen en andere waarden ook voor mij een waardevolle bijdrage uitmaakten”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 apr 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief