HERNE – Arlette en Michel terug achter de toog in De Kring

C21

HERNE – Arlette en Michel terug achter de toog in De Kring

Michel_en_arlette_ep
HERNE – Arlette en Michel terug achter de toog in De Kring - Archieffoto ingezonden
 

Een nieuws dat inslaat. Nu maandag 2 en dinsdag 3 januari zijn de gewezen uitbaters Arlette Vierendeels en Michel Decat uitzonderlijk terug te vinden achter de toog in De Kring. De Kring is dan toegankelijk vanaf 14u. Het zijn de boogschutters van de Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe van Herne met hun voorzitter Dirk Stalpaert die zorgen voor die memorabele stunt en die heuglijke momenten. Arlette en Michel zijn immers ‘de’ sleutelfiguren in de geschiedenis van De Kring en het zijn zij die er meer dan 25 jaar borg stonden voor een uitbating waarbij kernwaarden als altijd open, klantvriendelijk en populair slechts deels de succesrijke lading dekten.

Leven in de brouwerij

Nog tot  en met vrijdag 6 januari is de grote benedenzaal van De Kring omgetoverd tot een VR pop-up arena terwijl het café zelf uitgebaat wordt door lokale verenigingen. Voor die is het zo een gelegenheid om hun clubkas te spijzen. Door het globaal concept valt er dan ook opnieuw wat te beleven in het haast doodgebloed centrum.

Het was in 1925 dat de Katholieke Kring-site dankzij de familie Suys en meer bepaald Petrus Suys het daglicht zag. De (Katholieke) Kring is zó al nagenoeg 100 jaar een referentielocatie met naam en faam dat voor een groot deel mee het uitgangsleven in de gemeente gestalte gaf en daarenboven aan de basis lag van een resem ‘sterke verhalen’ waarin onder meer Remi Suys en echtgenote Ernestine, de Katholieke Harmonie, De KWB, de Sint-Annagilde, de Jonge Balspelers en de CVP met Remi Suys en Frans Deslachmuyler  een belangrijke plaats innamen.

Het waren vooral de lokale verenigingen die gretig gebruik maakten van de zaal.  Zo niet wekelijks dan toch maandelijks was er wel de ene of andere ‘eting’ of ‘bal’. Echt populair als ‘zaal en staminee’ werd de toen nog ‘Katholieke’ Kring als de nog geen 21-jarige Arlette Vierendeels er samen met Michel Decat in 1975 de uitbaters werden. De ganse dag door zat het café  er meer dan vol. Het werd het ontmoetingspunt bij uitstek voor de dorpelingen, de verenigingen en de zovele anderen.

Het café/zaalcomplex heeft er intussen echter enkele woelige jaren opzitten. In  2003 nam Xavier Stalpaert de zaak over van Arlette en Michel, maar een succesverhaal werd het niet. Meer en meer verenigingen en cafégangers haakten af. De teloorgang was ingezet. In december 2016 volgde dan een triest dieptepunt: de Katholieke Kring zou moeten openbaar verkocht worden.

Na een tweede zitdag werd het pand uiteindelijk begin 2017 aangekocht door Gunther Sablon. Na een renovatie trachtte hij nieuw leven in de zaak - in wat toen De Kring werd - te blazen maar mede door persoonlijke omstandigheden stevende het complex in volle coronatijden terug af op een sluiting. Gezien geen geschikte uitbater/huurder meer werd gevonden besliste de eigenaar Sablon de horecazaak terug te verkopen.

Mooie vooruitzichten

Met De Kring, De Liberale Harmonie en De Egelantier was Herne jarenlang de plaats van afspraak voor ontelbare feestelijkheden, fuiven, eetfestijnen en andere bijeenkomsten. Recent en in amper drie jaar tijd verdwenen zij evenwel één voor één als ‘trefplaats’ voor zowel het verenigings- als het uitgangsleven. Het is dan ook het lokaal bestuur Herne dat zich aangesproken voelde om aan het euvel te verhelpen. Begin 2022 werd dan ook de knoop doorgehakt en besliste het De Kring aan te kopen om zo terug tegemoet te kunnen komen aan de vele vragen en verzuchtingen uit het verenigingsleven dat erg leed door de leegloop. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 11 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 10 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 09 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 09 mrt 2023

archief