HERNE - In geval van nood spaart de Gele Doos kostbare tijd

C21

HERNE - In geval van nood spaart de Gele Doos kostbare tijd

Gele_doos_spaart_tijd
HERNE - In geval van nood spaart de Gele Doos kostbare tijd - © Deschuyffeleer
 
Gele_dozen_80-jarigen_herne___1_
HERNE - In geval van nood spaart de Gele Doos kostbare tijd - Ilse De Henau en de schepenen Sandra Dero en Carina Ricour - © Deschuyffeleer
 
Gele_dozen_80-jarigen_herne___3_
HERNE - In geval van nood spaart de Gele Doos kostbare tijd - © Deschuyffeleer
 

De overheid stimuleert de senioren zo lang als mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Ook in Herne is de trend dat steeds meer tachtigplussers zelfstandig en vaak alleen wonen. Dat alleen wonen biedt vele voordelen maar gezien hun hoge leeftijd behoren zij tot de meest kwetsbare inwoners die kunnen geconfronteerd worden met noodsituaties waarbij een snelle een passende medische hulp van levensbelang kan zijn. Herne telt goed 6700 inwoners met meer dan 400 tachtig-plussers waarvan er nog ruim 300 zelfstandig en autonoom wonen.

Omdat het voor de hulpverleners er op aankomt een minimum aan tijd te verliezen als ze een persoon medische hulp moeten bieden is het belangrijk onmiddellijk zoveel als mogelijk correcte en betrouwbare informatie over de betrokken persoon te beschikken. De Gele Doos biedt daar nu een oplossing voor. In die Gele Doos bevinden zich de persoons- en de contactgegevens evenals de medische gegevens die iedere hulpverlener moet toelaten de persoon in nood snel en efficiënt ter hulp te schieten.

Schepenen Sandra Dero en Carina Ricour: “Vanuit ons lokaal bestuur zijn we heel gelukkig met het opzet van de Gele Doos. Wij zijn dan ook de Eerstelijnszorg Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat) bijzonder dankbaar om ook in onze gemeente die dienstverlening mogelijk te maken. Via een groepsaankoop kon ook Herne genieten van de betere prijs. De Gele Doos is beslist een project dat zeker alle aandacht verdient omdat het inderdaad mensenlevens kan redden”.

De gemeenten van de Eerstelijnszone voorzien de verdeling van nagenoeg 4000 Gele Dozen. In Herne ontvangen alle thuiswonende 80-plussers deze week een brief waarmee ze hun Gele Doos vanaf 15 juni tot eind augustus bij Ilse De Henau in het OCMW-gebouw (Edingsesteenweg 8a) kunnen afhalen. Er wordt één Gele Doos voorzien per gezin.

In de Gele Doos zitten de medische en andere gegevens over een oudere persoon die nuttig zijn voor  brandweer, politie en medische hulpverleners in een noodsituatie. Ze wordt bewaard in de koelkast omdat dit een plek is die in ieder huis makkelijk te vinden is voor de hulpdiensten. Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur weten hulpverleners dat er een Gele Doos ter beschikking is.

Wat hoort er in de Gele Doos?

De Gele Doos bevat documenten met informatie over de medische toestand van de betrokkene, zijn of haar gebruik van medicatie en nuttige informatie in geval van vermissing. Op de medische fiche staan belangrijke persoonsgegevens, contactgegevens met onder meer een kopie van je identiteitskaart, een pasfoto en de mutualiteitsgegevens. De medische fiche dan weer bevat informatie over de bloedgroep, specifieke medicatie, allergieën, chronische aandoeningen en behandelingen, ….. Er is ook een luik voorzien met een persoonsbeschrijving met inbegrepen typische uiterlijke kenmerken en de sociale achtergrond die heel nuttig kunnen zijn in geval van een vermissing.  Je kan er ook andere documenten zoals een samenvatting van het medisch dossier,  een uitgeschreven of uitgeprinte medicatielijst, informatie over vroegtijdige zorgplanning, een kopie van de wilsbeschikking,…. aan toevoegen.

Al die documenten zitten samen in één mapje per persoon . Bij een gezin van twee of meerdere personen bevat de Gele Doos dus twee of meerdere mapjes met de documenten apart per persoon. Het is heel belangrijk om de inhoud van de Gele Doos altijd actueel te houden. Via deze link op de website van de gemeente kunnen blanco infofiches gedownload worden.

Wat hoort er NIET in de Gele Doos?

In de Gele Doos stopt men geen medicatie, codes en wachtwoorden en ook geen bankkaarten en rekeningnummers of andere persoonlijke gevoelige informatie en bezittingen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jun 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 mei 2024

archief