HERFELINGEN - Naar een nieuw schoolgebouw voor De Regenboog

C21

HERFELINGEN - Naar een nieuw schoolgebouw voor De Regenboog

Dsc08499
HERFELINGEN - Naar een nieuw schoolgebouw voor De Regenboog - © Deschuyffeleer
 
Dsc08501
HERFELINGEN - Naar een nieuw schoolgebouw voor De Regenboog - © Deschuyffeleer
 
Dsc08391
HERFELINGEN - Naar een nieuw schoolgebouw voor De Regenboog - © Deschuyffeleer
 

In het kader van het project ‘Scholen voor Vlaanderen’ haalde het lokaal bestuur een subsidie binnen voor het bouwen van een nieuw schoolgebouw voor zijn gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen. Met dat subsidieproject wil de Vlaamse regering het bouwen of het verbouwen van schoolgebouwen naar de hedendaagse normen stimuleren en/of versnellen. Naast de klassieke procedure via het AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) met de welbekende lange wachttijden werd thans een bijkomende versnelde procedure in het leven geroepen waar het lokaal bestuur nu een beroep kan op doen voor De Regeboog.

Die versnelde procedure stoelt op de DBFM-formule, een publiek-private samenwerking waar Design (ontwerpen), Build (bouwen), Finance (financieren) and Maintain (onderhouden) in een contract wordt gegoten. Daarbij staat de DBFM-vennootschap zo in voor het ontwerpen, het bouwen, het onderhouden gedurende 30 jaar en het financieren van het project. In ruil betaalt het lokaal bestuur al die jaren een beschikbaarheidsvergoeding, waarna de school dan evenwel zonder verdere kosten wordt overgedragen aan het lokaal bestuur.

Een noodzaak

De jongste jaren liet het lokaal bestuur in eigen beheer al verschillende moderniseringswerken uitvoeren aan de gebouwen van De Regenboog, die jaar na jaar met een toenamen van het aantal schoolkinderen werd geconfronteerd. Om die groei op te vangen werden er containerklassen geplaatst, een sportzaal bijgebouwd, het sanitair vernieuwd en in een gedeelte van de zolder een klas bijgebouwd. Recent werden boven de speelplaats nog twee klaslokalen bijgebouwd waardoor er nu ook kan gebruik gemaakt worden van een overdekte speelplaats.

“Alle noden van de Regenboog waren daarmee nog niet opgelost”, zegt bevoegd Carina Ricour. “Vandaar dan ook onze deelname, overigens met succes, aan de tweede oproep voor het project ‘Scholen voor Vlaanderen’. Na deze eerste stap is het nu uitkijken naar het verder traject. De volledige schoolsite zal worden herbekeken. De huidige gebouwen, met uitzondering van de laatste twee bijgebouwde klaslokalen, zouden worden afgebroken. Er zou een nieuw schoolgebouw verrijzen. Tijdens de bouwwerken zal de school evenwel ergens anders een onderkomen moeten vinden. Hieromtrent hebben wel al enkele denkpistes de kop opgestoken maar die evenwel nog verder dienen uitgewerkt te worden. Een voorwaarde om te mogen instappen in deze DBFM-formule is wel dat een gedeelte van het gebouw multifunctioneel beschikbaar dient gesteld te worden voor ook activiteiten buiten het schoolgebeuren. Een concrete timing is alsnog niet aan de orde doch als alles verder vlot verloopt hopen wij dat het project in 2027 instapklaar zou zijn”. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 aug 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief