LENNIK voorbeeldgemeente

C21

LENNIK voorbeeldgemeente

Editiepajot_gemeente_lennik
 

Natuurpunt bijzonder tevreden over goedkeuring Lenniks subsidiereglement. Ewoud L’Amiral, verantwoordelijke cel beweging Natuurpunt: “ Op 27 oktober heeft de gemeente Lennik een subsidiereglement goedgekeurd dat aankopen van natuur in de gemeente mogelijk maakt. Natuurpunt is bijzonder opgetogen met die beslissing. Via aankopen probeert de vereniging natuur- en landschapswaarden onder andere in de vallei van de Slagvijverbeek op een duurzame manier veilig te stellen voor de toekomst.

De steun van de gemeente Lennik is broodnodig. Net als andere gebieden in de rand rond Brussel en het Pajottenland heeft de Slagvijverbeekvallei te maken met de typische knelpunten als gevolg van de verstedelijking. Het zijn gebieden die om economische redenen een 50 jaar geleden door land- en bosbouwers verlaten werden. Heel wat gevarieerde structuren gingen toen verloren.

Via de aankoop, de huur en het beheer van dergelijke gebieden probeert Natuurpunt de natuurrijkdom te verhogen, te behouden en te herstellen. Zo tracht de vereniging via natuurbeheer een verscheidenheid aan planten en landschappelijke structuren terug te krijgen zodat ook talloze dieren meer kansen krijgen.

Onlangs kon Natuurpunt in de gemeente drie terreinen aankopen. Momenteel lopen er nog onderhandelingen over een viertal andere percelen. Het is niet de bedoeling dat Natuurpunt stukken natuur gaat afsluiten. Integendeel: dit project zal leiden tot een nog mooier en attractiever Lennik. Op die manier levert Natuurpunt met de steun van de gemeente ook een bijdrage tot het behouden van het dorpskarakter van Lennik.

Als je in Lennik rondwandelt is het duidelijk dat daar heel veel gebeurt rond behoud en beheer van natuur- en landschap. Je hebt gemeenten die er over praten, en je hebt gemeenten die er iets aan doen. Het beschermen is van de openruimten is de beste manier om de verstedelijking en alle randverschijnsels tegen te gaan.

De Slagvijverbeekvallei is biologisch en landschappelijk ontegensprekelijk één van de meest waardevolle gebieden van het Pajottenland. Het Pajottenland wordt gekenmerkt door verrassend mooie landschappen en een prachtige en unieke fauna en flora. Het zijn vooral de typische alluviale beekvalleien met kalkrijke moerasvegetaties omringd door kleine landschapselementen, die we met ons beheer willen beschermen en herstellen”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 okt 2008
Gerrit Achterland
Repro Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief