TERNAT - Dierenhok met asbestplaten afgebrand in de Bosstraat

C21

TERNAT - Dierenhok met asbestplaten afgebrand in de Bosstraat

Img_2797
 

In de Bosstraat ontstond brand in een dierenhok waarop asbestplaten lagen. De verontreiniging door vrijgekomen asbest zou miniem zijn. Asbestplaten kun je in kleine hoeveelheden gratis naar het recyclagepark brengen. Opgelet, als de platen breken kunnen er kankerverwekkende vezels in de lucht komen. Dus zet een masker op.

De brand brak vrijdagavond omstreeks 22 uur uit in de tuin van een woning in de Bosstraat, niet ver van het kruispunt met de Heidestraat. De alleenstaande schuur diende als schuilplaats voor enkele geiten en kippen. Daarnaast was er nog een opslagruimte voor enkele tuinmachines. In afwachting van de hulpdiensten konden enkele toegesnelde buren de dieren tijdig in veiligheid brengen. Ook de burgemeester en milieuambtenaar Jurgen Thiebaut kwamen ter plaatse. Die laatste was vooral bezorgd omdat er asbestplaten verwerkt zaten in de schuur.

“De schuur stond gelukkig los van de bebouwing waardoor er niet meteen gevaar was dat het vuur zou uitbreiden. De brandweer had dan ook alles snel onder controle”, zegt Thiebaut. Maar men kon niet beletten dat de schuur volledig afbrandde.

“Omdat het dak van de schuur uit asbestgolfplaten bestond, werd er een veiligheidsperimeter ingesteld. Groot gevaar was er niet door de beperkte oppervlakte, maar we wilden geen risico nemen. Begin deze week komt een gespecialiseerde firma de restanten van de schuur verwijderen en mogelijk wordt een deel van de grond afgegraven. Na bodemanalyse bleek er alvast geen verontreiniging bij de buren te zijn”, besluit Thiebaut. Over hoe de brand is kunnen ontstaan, bestaat nog geen duidelijkheid. 

Asbesttoepassingen hergebruiken is verboden!

Zodra u asbesttoepassingen verwijdert, bijvoorbeeld golfplaten, zijn deze een afvalstof die onmiddellijk afgevoerd moet worden. De wetgeving verbiedt het hergebruik van asbesthoudende materialen. Het hergebruik van golfplaten als kippenhok of houtafdekking mag dus niet!

 

Zie ook www.ovam.be/veilig-omgaan-met-asbestafval

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2019
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 16 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 06 mrt 2024

archief