TERNAT - VooruitGroenXL wil transparanter bestuur en betere toegang tot documenten voor iedereen

C21

TERNAT - VooruitGroenXL wil transparanter bestuur en betere toegang tot documenten voor iedereen

Cb05f1e6-0071-4ae2-a467-7ccd9ea60e1b
 

VooruitGroenXL dringt al enkele jaren aan op een transpanter gemeenteleid waarbij de burger gemakkelijker toegang krijgt tot alle dossiers. Via de links in dit artikel wordt je zoektocht naar informatie een stuk makkelijker. Het bestuur velooft ook de toegang voor gemeenteraadsleden te verbeteren.

 Raadpleegomgeving en youtube

Voor de burger is er (in uitvoering van een Vlaams decreet) al heel wat informatie voorhanden op de website van de gemeente maar die is zo goed verstopt dat je ze zonder hulp haast niet kan vinden. Het codewoord is "raadpleegomgeving". Als je op deze link klikt kun je via de zoekfunctie allerlei beslissingen van gemeenteraad en college terugvinden. Maar meer informatie krijg je ook dan niet. De meest volledige informatie over de gemeenteraad vind je dan weer in de audioverslagen op youtube. Die zijn te beluisteren op https://www.youtube.com/channel/UCwqZmuR7alGoqm0ucNQTgfA 

Geen toegang voor de gemeenteraadsleden tot platform e-notulen met plannen en dossiers

VooruitGroenXL vroeg ook herhaaldelijk een betere toegang tot notulen en dossiers voor de gemeenteraadsleden (zie hieronder). Nadat aanvankelijk werd geantwoord dat dit niet mogelijk was kwam er op de laatste gemeenteraad een beperkte toegeving via de administratie. De notulen van het schepencollege zouden via een platform vergelijkbaar met het "Raadpleegomgeving"-systeem gemakkelijker toegang krijgen. In tegenstelling tot het e-notulenplatform waartoe men de toegang aan de gemeenteraadsleden nog steeds weigert, zou er op het aangeboden systeem geen zoekfunctie zijn en ook geen toegang tot de aan de agendapunten verbonden plannen en dossiers.

Eerder verschenen:

 VooruitGroenXL dringt al enkele jaren aan op een transpanter gemeenteleid waarbij de burger gemakkelijker toegang krijgt tot alle dossiers. Zie Maar ook de toegang voor de gemeenteraadsleden tot de beslissingen van het College van Burgemeester en Schepenen en de erbij horende dossiers moet eenvoudiger en efficiënter worden via het platform enotulen, waarover de gemeente beschikt. VooruitGroenXL heeft daarom op de volgende vergadering van de gemeenteraad een voorstel ingediend om te onderzoeken of de gemeenteraadsleden voortaan niet gewoon via enotulen kunnen toegang krijgen tot alle informatie. VooruitGroenXL vindt alvast van wel.

Democratische controle van het beleid wordt onmogelijk gemaakt

De gemeenteraadsleden krijgen nu (dikwijls te laat) de besproken agenda van het college per e-mail toegestuurd. Willen ze later een punt terugzoeken dan moeten ze via het voor de burger voorziene maar moeilijk te vinden "raadpleeg omgeving" (zie hieronder) gaan zoeken en dan met de gevonden datum gaan zoeken in hun mails. Helaas is de mail ondertussen misschien al verdwenen op de server van de gemeente. Hebben de gemeenteraadsleden meer geluk dan komen ze op beslissingen als " het college heeft kennis geomen van het verslag van..." en dan moet men dat verslag weer gaan opvragen bij het gemeentebestuur. Een ingewikkeld en archaïsch systeem dat de democratische controle op het beleid bijna onmogelijk maakt.

 https://www.editiepajot.com/regios/19/articles/73145

Eerder verschenen  (19 dec 2021)

Gemeenteraadsfractie VooruitGroenXL wil dat de inwoners  alle besluiten van de gemeenteraad en alle bijlagen, alsook alle aan de commissies voorgelegde dossiers online kunnen raadplegen. De laatste jaren is de openbaarheid van bestuur stelselmatige achteruit gegaan, stelt VooruitGroenXL vast. Met dit voorstel van besluit willen we daar verandering in brengen zegt raadslid Guido Van Cauwelaert. En hij hoopt dat ook het nieuwe schepencollege, dat in januari het bestuur overneemt transparanter zal willen werken.

" Moeilijk te vinden"

Nu is er via de website al heel wat te vinden. Alleen is het zo goed verstopt dat je het zonder hulp haast niet kan vinden. Als je op deze link klikt kun je via de zoekfunctie allerlei beslissingen van gemeenteraad en college terugvinden. Maar meer informatie krijg je ook dan niet. Ook over de in de gemeenteraadscommissies behandelde onderwerpen krijg je geen verdere informatie. Ook gemeenteraadsleden krijgen trouwens niet alle informatie. Die dringen al jaren aan om toegang te krijgen tot de dossiers die aan het schepencollege worden voorgelegd.

Daarom wordt volgend punt aan de gemeenteraad voorgelegd:

Versterking van de openbaarheid van bestuur

De gemeenteraad beslist dat alle besluiten van de gemeenteraad en alle bijlagen, alsook alle aan de commissies voorgelegde dossiers online te raadplegen zullen zijn via de website van de gemeente, voor iedereen. 

Toelichting: De laatste jaren is de openbaarheid van bestuur stelselmatig achteruit gegaan. Het wordt voor de inwoners steeds moeilijker om de besluitvorming op te volgen. We willen dat daar voor de beslissingen van de gemeenteraad verandering in komt en hopen dat ook het nieuwe schepencollege voor meer openheid in het beleid zal gaan!

VooruitgroenXL

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2024
Guido van Cauwelaert
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 10 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido Van Cauwelaert | 30 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jun 2024

archief