Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits ondersteunt beschutte werkplaats AMAB in ASSE

C21

Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits ondersteunt beschutte werkplaats AMAB in ASSE

Slide-over-amab2
AMAB in Asse
 

Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits ondersteunt de sociale economie in Vlaams-Brabant met ruim 1 miljoen euro. De steun voor de 9 ondernemingen en hun innovatieplannen heeft als doel de sociale ondernemingen te versterken tijdens de coronacrisis en te wapenen voor de toekomst. Zo zullen zowel SPIT in Heverlee, als De Kringwinkel Hageland in Tienen investeren in een nieuwe sorteerband zodat afgedankt textiel sneller en beter gesorteerd en hergebruikt kan worden.  

“Om sterker uit de coronacrisis te komen en  de sociale economie beter te wapenen tegen  toekomstige economische schokken, starten deze maand 9 Vlaams-Brabantse maatwerkbedrijven met de uitvoering van hun ambitieuze innovatieplannen. Via de relancemiddelen maak ik zo 1 miljoen euro vrij voor de meest kwetsbare personen op de arbeidsmarkt in de provincie Vlaams-Brabant. De innovatieprojecten moeten namelijk ook de maatwerkers hun vaardigheden versterken en hun tewerkstelling verzekeren.”– Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits  

De coronacrisis heeft ook de sociale economiesector grondig door elkaar geschud. Via de oproep ‘Strategische Transformatie en Innovatie’ konden sociale economie ondernemingen een project indienen om zich te wapenen voor de toekomst. Het gaat over projecten zoals het optimaliseren van bedrijfsprocessen en digitalisering, het flexibel reageren op marktveranderingen, het inzetten op onaangesproken markten en het versterken van de samenwerking met reguliere bedrijven.

9 Vlaams-Brabantse sociale economie ondernemingen

De oproep kadert in het brede relanceakkoord voor de arbeidsmarkt ‘Alle Hens aan Dek’. Elke sociale organisatie kon tot maximum 200.000 euro steun aanvragen voor een project. In totaal werden in heel Vlaanderen 66 innovatieprojecten geselecteerd en goedgekeurd,  waarvan 9 projecten deze maand in Vlaams-Brabant starten. De bedoeling is door te innoveren in de Vlaams-Brabantse maatwerkbedrijven de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking voldoende te waarborgen. 

Tegelijk worden door te innoveren in dit soort ondernemingen ook de vaardigheden en competenties versterkt, denk aan digitale skills die nodig zijn bij nieuwe online systemen of de productie van goederen aan de hand van vernieuwde machines.

Van sorteerbanden voor afgedankte kledij tot gedigitaliseerde werkvloeren

De goedgekeurde projecten vernieuwen of breiden hun bestaande bedrijfsactiviteiten uit en zetten in op maatschappelijke veranderingen. Dat gaat van het digitaliseren van bedrijfsprocessen tot inzetten op trends als klimaatvriendelijk ondernemen.

In Asse zet de beschutte werkplaats AMAB in op digitale werkinstructies die werknemers moeten helpen om opdrachten in het machinepark goed en veilig uit te voeren. Ook de sociale ondernemingen VELO(Heverlee), Ijsedal (Overijse) en Entiris (Kesselo) kiezen voor digitalisering op de werkvloer. Entiris zal een digitaal systeem implementeren waarop alle administratieve en logistieke data makkelijk en gebruiksvriendelijk terug te vinden zijn, zodat ook doelgroepmedewerkers  kunnen bijspringen bij administratieve taken.

In Heverlee zal SPIT, dat jaarlijks zo’n 5 miljoen kilo aan herbruikbare goederen inzamelt, een compleet nieuwe sorteerinstallatie bouwen die ergonomischer en efficiënter is. Ook De Kringwinkel Hageland in Tienen wil haar sorteerprocessen innoveren. Het zal daarvoor een transportband installeren waarbij afgedankt textiel van bedrijven of burgers deels automatisch gesorteerd wordt. Op die manier kan de Kringwinkel beter en meer recycleren en hergebruiken. Verderop in Tienen investeert maatwerkbedrijfDelta in een ‘light guide sytem’, een lichttechnologie waardoor werknemers opdrachten foutloos kunnen uitvoeren en dat zonder stress 

Tot slot wil Den Diepen Boomgaard de marktpositie versterken op het vlak van lokale voeding. Het Grimbergse maatwerkbedrijf zal daarvoor het aanbod aan lokale producten aanpassen en digitaal toegankelijker maken via de webshop.

Overzicht van de goedgekeurde Vlaams-Brabantse innovatiedossiers Sociale Economie:

Sociale Economie Onderneming

Subsidiebedrag

AMAB (Asse)

200.000,000 euro

Kringwinkel Hageland (Tienen)

99.592,00 euro

Delta (Tienen)

48.000,00 euro

Den Diepen Boomgaard (Grimbergen)

89.600,00 euro

Entiris (Kessel-Lo)

200.000,00 euro

Ijsedal (Overijse)

62.150,40 euro

BWB (Londerzeel)

197.364,54 euro

SPIT (Heverlee)

132.800,00 euro

VELO (Heverlee)

66.800,00 euro

 

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jan 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 30 okt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief