ASSE - Monumentenwacht meet stormschade van de Sint-Martinuskerk Asse op

C21

ASSE - Monumentenwacht meet stormschade van de Sint-Martinuskerk Asse op

A_a_kerk_asse
Metaalconstructie_spits
 
Een half blote spits en een waterspuwer valt door het dak koor. In de storm van afgelopen weekend liep de Sint-Martinuskerk in Asse schade op. Gisteren ging Monumentenwacht Vlaams-Brabant onder toeziend oog van minister Diependale de stormschade opmeten.
 
Schade aan de torenspits
 
De kerktoren van de gotische Sint-Martinuskerk dateert van 1904. Het is een metalen spits waartegen beplanking met leien is geplaatst. De wind heeft hele platen losgerukt van de metalen constructie. Daardoor zijn enorme gaten geslagen aan de noord- en oostzijde van de toren. De monumentenwachters stelden bovendien vast dat de andere delen van de dakconstructie werden weggezogen en terug geslagen. Ze hangen nu als het ware los van de spits. Enkel de onderste zones die naast de verankering met stalen nagels, bijkomend verankerd zijn  met beugels lijken nu nog stevig vast te zitten.
 
Er is prijs gemaakt om de torenspits te demonteren tot de metalen structuur. De metalen structuur kan behouden blijven voor de toekomst. In afwachting van een restauratie moet de basis zo snel mogelijk voorlopig dicht gemaakt worden.
 
Controle van het dak
 
Monumentenwacht Vlaams-Brabant inspecteerde ook de rest van de kerk. Ze controleren of de daken, de dakstructuur en andere delen van de kerk ook schade hebben opgelopen. Nu al is duidelijk dat een van de waterspuwers is afgebroken van de kerktoren en een gat heeft gemaakt in de dakconstructie van het koor.
 
De kerkfabriek en de gemeente Asse zullen het rapport van Monumentenwacht kunnen gebruiken voor hun schadedossier voor de verzekering en om het herstel van kerk en spits aan te pakken. Ook bevoegd minister Diependaele kan het rapport gebruiken in functie van mogelijke subsidies. 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief